Ученици от СОУ“Христо Ясенов“- гр. Етрополе са класирани за националния кръг

Учениците от СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе се представиха отлично в областния кръг на многоезичното състезание и се класират за националния кръг.
„Сериозно постижение е, че във всички езикови комбинации, в които имахме участници, имаме класирани ученици за националния кръг. Поздравления за класираните ученици от СОУ ,,Христо Ясенов”, гр. Етрополе:
• Габриела Славова Христова – Английски език-Немски език
• Константин Петков Попов – Английски език-Руски език
• Славчо Димитров Паничаров – Английски език-Испански език
Поздравления за техните учители по чужди езици  и за родителите им! 
Благодарности за всички от училището, които участваха в организирането и провеждането на областния кръг на състезанието: г-жа Роси Василева,  г-жа Вълова, квесторите, четците и проверителите. Усилията им  се възнаграждават.  
Живи и здрави, желая успех на националния кръг.“
С тези ласкави думи се отправи към ученици, учители и ръководство на училището г-жа Стоянка Тонгова- старши експерт по квалификация в РИО- София област.
Припомняме, че миналата учебна година имахме един класиран участник за националения кръг и това беше ученичката Габриела Славова Христова, която и тази година показа отличен резултат.
За първи път участваме с езикова компинация- Английски език- Испански език и имаме класиран ученик, което показва, че обучението по испански език е на много добро ниво в училището, както и по руски, немски и английски език.
За тези, които не са запознати с регламента на състезанието, бихме искали да поясним, че то е за всички ученици, изучаващи английски, немски, френски, испански, италиански и руски език и се провежда върху три основни компетентности– слушане с разбиране, четене с разбиране и създаване на текст в една възрастова група: за ученици от Х и ХІ клас. Изписаният на първо място език е този, който участниците изучават в училище като първи чужд език и на който пишат! Слушането и четенето са на изучавания втори чужд език. Форматът е еднакъв и за двата кръга- писмен тест. Работите са анонимни. Времетраене – около 150 мин.
І. Слушане с разбиране
Преразказ на текст от 300 думи +/- 10 на изучавания втори чужд език, в който трябва да бъдат възпроизведени на изучавания първи чужд език от ученика всички основни и второстепенни моменти.
ІІ. Четене с разбиране
Ученикът следва да извлече основната тема и основната идея от текст (от 400 думи +/-10), след което трябва да изрази собственото си мнение на изучавания първи чужд език.
Обемът на създадения текст трябва да бъде 300-320 думи.
Ръководството на СОУ „Христо Ясенов“ благодари на всички участници и пожелава успех на класираните за националния кръг, който ще се проведе в събота- 19.11.2011г. в гр. Враца.
Гордеем се с вас, Ясеновци!
Текст и снимки: Росица Василева