Водещи компании на пазара за 3D телевизори обявиха съвместна инициатива. Samsung, Panasonic, Sony и X6D Limited (XPAND 3D) стартират лицензионна програма Full HD 3D Glasses Initiative за стандартизиране на 3D очилата с активен затвор.

Инициатива на водещи компании ще осигури съвместимост на 3D очилата и телевизорите от различни производители

В началото на август четирите компании обявиха намерението си да стандартизират системните протоколи RF и IR между потребителските активни 3D очила и 3D дисплеите, сред които са телевизори, компютърни монитори и проектори, както и за използване на XPAND 3D очилата с активен затвор. Дванадесет други компании подкрепиха инициативата.

Full HD 3D Glasses Initiative задава нови технологични стандарти за потребителските 3D очила с активен затвор и цели да поднесе на зрителите по-удобно и висококачествено 3D изживяване. Чрез разработване и лицензиране на стандартизирана технология за 3D с активен затвор, начинанието се стреми да постигне съвместимост на продуктите, които са произведени според предварително зададените изисквания и носят логото на инициативата.

Предстои създаване на тестови център, който ще проверява съвместимостта на продуктите, изработени според лицензите и изискванията на Full HD 3D Glasses Initiative.