Тази година нещо уникално очаква родните почитатели на седмото изкуство! За първи път те ще могат да се насладят на български филм заснет в 3D формат.


Първият български документален филм в 3D ще ви направи съпричастни на един от най-българските обичаи - нестинарството, идващо от малкото село Българи, разположено в полите на Странджа планина, община Царево.


„Стъпки в огъня - 3D" e филм за тайнство, разпънато между свещено и езическо, запазено през вековете. Автентичните нестинари играят своя танц в жаравата само и единствено един път в годината, вечерта на 3-ти юни (Св. Константин и Елена по стар стил). Затова изживяването на този филм в 3D го прави още по-уникален. Ще имате възможността да сте там 365 дни в годината, да научите за магията на ходенето в огъня и да разберете коя е най-видната нестинарка от 60-те години на миналия век до наши дни.


Този филмов проект ще изненада зрителите освен със своята триизмерна преспектива, така и с интересното сътрудничество на българския режисьор Андрей Хадживасилев и американката документалист Мелоди Гилбърт (Melody Gilbert). Филмът е реализиран изцяло от екипа на филмово студио „Revive Vision", с любезното съдействие и подкрепа на Община Царево. Оператор е Божидар Симеонов, а композитор Георги Стрезов.


Андрей Хадживасилев е познат на родната публика с екстремния си документален филм "Паркур - начин на живот", както и с множеството музикални клипове за български звезди от роклегендата Милена Славова, до ексцентричните рапъри Румънеца & Енчев и 100 Кила. Той е автор и на първия български 3D музикален клип „Така се събужда деня" на група Атлас.


„Аз съм голям почитател на новите технологии в киното, затова след като направихме първия 3D клип, беше въпрос на време да сътворим с екипа ми и първия 3D филм! Играта на нестинарите е нещо много зрелищно и красиво, не случайно избрах именно тази тема за документален филм в 3D." споделя Андрей Хадживасилев за работата си.


Melody Gilbert е носител на наградата за Американско независимо документално кино, автор на множество документални ленти. От три години живее и работи в България като преподавател в "Американският университет - AUBG" в Благоевград.


Очаквана RealD 3D премиера на филма - юни 2014г.