Изложба на детски рисунки бе открита вчера в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград. Свои творби показват ученици на Веска Петкова, учителка по изобразително изкуство.
„Щастлива съм да си ви приветства с добре дошли в Исторически музей – Ботевград на 21 ноември, който отбелязваме като Ден на християнското семейство и християнската младеж и като Световен ден на поздравите. Проявата е посветена на празника на Ботевград, който предстои да честваме”, каза на откриването директорът на музея Тодорка Коцева. Изложбата бе представена от Веска Петкова. „На откриването на моята втора самостоятелна изложба г-жа Коцева отправи едно предизвикателство към мен и моите ученици – да открием изложба в чест на празника на нашия град – 1 декември. В подбора на рисунките голяма помощ ми оказаха учениците от 7 „г” и 7 „д” клас на ОУ „Н.Й.Вапцаров”. С подготовката и представянето на тази изложба целях формиране на обща художествена култура и ценни личностни качества у моите ученици – наблюдателност, творческа активност, самостоятелност, естетическа възприемчивост”, каза Веска Петкова.
Като поздрав за гостите на изложбата прозвучаха стихове на Асен Босев и Николай Цанков, изпълнени от възпитаници на ОУ „Н.Й.Вапцаров”.
На откриването на изложбата присъства и Евгения Иванова, временно изпълняващ длъжността директор на учебното заведение. Тя поднесе букет цветя на Веска Петкова и каза: „ Г-жа Петкова е едновременно добър педагог и добър човек. Нейният професионализъм проличава от всичките тези красиви картини, които участват в изложбата. Не може човек, който дарява толкова много красота и учи децата да творят, да бъде лош. Пожелавам й още много творчески успехи и да е винаги близо до своите ученици, защото те имат нужда от нея. Вярвам, че и тя има нужда от тях, за да се вдъхновява.”.
Изложбата на детски рисунки ще гостува едни месец на Историческия музей.
Във фоайето на музея също са подредени детски рисунки. Част от тях са на възпитаниците на Школата по изобразително изкуство с ръководители Димитринка Томова и Станислава Комитска, а останалите ще участват в общинския конкурс за млади таланти „Бъдещето на Ботевградския край”, който ще се проведе на 1 декември.