Няколко проверки се извършват в АГ болница "Шейново" и ако има виновни за смъртта на починалата вчера родилка, ще бъдат наказани, включително и ръководството. Това каза за БТА директорът на болницата д-р Иван Костов.

Проверки се извършват от полиция, прокуратура, изпълнителна агенция "Медицински одит", уточни той.

"Родилката е дошла в болницата вчера сутринта с нерегулярни контракции, със слабо родово разкритие, направени са записи на тоновете на детето и е върната вкъщи в нормално състояние", обясни д-р Костов. Според него са били спазени всички стандарти по акушерство и гинекология. "След обяд жената отново е идвала и тогава й е било обяснено, че ако иска, може да бъде приета в болницата. Пациентката е отказала поради липса на промяна в състоянието й", посочи още той.

"По късно, в 3.00 ч. сутринта, родилката е дошла с данни за раждане и докато я приемат, се получава белодробен инцидент", обясни директорът. По думите му е последвала активна реанимация в продължение на 20 минути, но жената е изпаднала в клинична смърт. След пълен обем реанимационни процедури, за кратко се възстановява сърдечната дейност на пациентката и същевременно е направено цезарово сечение, за да се спаси бебето, обясни д-р Иванов. Бебето е родено живо, реанимирано е и е транспортирано в Университетската болница по педиатрия, каза още д-р Иванов, като уточни, че не знае в какво състояние е новороденото.

Има съмнение за белодробна емболия при тази пациентка, но резултатите от аутопсията ще са готови след няколко дни, допълни лекарят.