Категорична съм, че всеки, който е проявил небрежност в ситуацията, която доведе до смъртта на млада жена, на току що родено бебе, трябва да си понесе последствията. Това каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова във връзка със смъртта на родилка в общинската болница „Шейново".

На въпрос дали ще поиска оставката не само на виновните лекари, а и на директора на болницата, Фандъкова заяви: „Ако има данни за общи нарушения в организацията и това ще стане, но ще изчакам проверката, за да взема решение”. „Никакъв компромис няма да направя с пропуски и неглижиране на пациенти, но важно е да се види и причината”, заяви кметът.

Тя каза, че представители на дирекция „Здравеопазване” към Столична община са включени в комисията, която здравният министър е сформирал по случая. Комисията е приключила своята работа. Предстои да бъде подготвен протоколът. Все още не са готови резултатите от съдебно-медицинската експертиза. „Директорът на болницата обяви сутринта, че има установена небрежност при приемането на родилката. Всеки, който е допуснал небрежност, трябва да бъде наказан”, посочи Фандъкова.

Тя изказа съболезнования към близките на починалата жена. „Болница „Шейново”, която е една от най-големите болници, има много раждания, работят много добри лекари, но това не означава, че трябва да си затваряме очите и да правим компромиси с живота и здравето на хората”, каза още столичният кмет.