В постоянно забързаното ни ежедневие често забравяме да кажем “Благодаря!”. Днес поводът е чудесен да спрем за миг и да благодарим на хората до себе си, на приятелите, на семейството, на колегите и на всички, които го заслужават.
Денят на благодарността датира от XVII век., Тогава американците празнували в знак на благодарност за добрата реколта, гарантираща оцеляването им в тежките заселнически условия. От близо два века насам спазват традиция- всеки четвърти четвъртък на ноември да отбелязват т.нар. Thanksgiving.                                                            В България няма специален ден на благодарността, но всекидневно имаме различни поводи да бъдем благодарни.                                   
На 24 ноември в СОУ ”Христо Ясенов” учениците от IV б клас с класен ръководител  Мариана Енчева се събраха и отпразнуваха Деня на благодарността. Празникът се проведе и в чест на доброволеца от Корпуса на мира в гимназията– Карина Стрейндж. В приятната атмосфера на ресурсния кабинет в училището учениците видяха кратка презентация, свързана с историята на празника, подготвена от мис Кари. Участваха в интересна игра с превод на думи от английски на български и обратно с помощта на Стефка Станева – учител по английски език в училището. След това отправиха своите послания на благодарност за нещата от живота, като ги написаха на листа от  гланцова хартия във форма на птичи пера и с тях превърнаха по интересен начин една обикновена тиква в пуйка.
Празникът беше съпроводен и от традиционната благодарствена трапеза, която бе подготвена от всички деца и от преподавателите им, на която имаше традиционни за празника храни.
И тъй като все пак сме в България, нашата птица не беше пуйка, а пиле, но това не попречи на ученици и преподаватели да се чувстват добре.
Заедно с посланията на благодарност децата отправиха и своите добри пожелания към всички присъстващи, като изказаха мнение, че благодарността е нещо, за което трябва да се сещаме не само на този ден, а всекидневно.
Ето и самите послания на децата:
Благодарен съм за: За моето семейство; За моите приятели; За моите учители; За вниманието; За здравето; За храната; За усмивките; За любовта; За уроците; За мира; За свободното време; За подаръците, които получавам; За обичта; За домашните любимци; За всичко.
Пожелания за: За много здраве; Много щастие; Много шестици; Много обич; Дълъг живот; За сбъдване на мечтите; За разбирателство; Добри взаимоотношения; Много приятни изненади; Много четирилистни детелини; Много усмивки и лъчезарност; За добра сполука; За успехи в работата; За мирен и красив живот; За благоденствие.
Денят на благодарността е една възможност да бъдем заедно и да почувстваме радостта от живота.
Казваме: „Благодаря!“ и  на ръководството на училището, на учителите, на родителите на четвъртокласниците и на педагогическия съветник  Петя Цекова за осъществяването на тази идея.
Празникът, освен че е прекрасен повод да си кажем: ”Благодаря” е и част от проекта на МОМН „Участвам и променям”.
Честит Ден на Благодарността!
Текст и снимки: Росица василева