На 15.03.2016 г. в СОУ „Христо Ясенов“- Етрополе се проведе демонстрация на икономичен 3D принтер за училища пред учители и ученици.
3D принтерите се отличават с икономичността си и стабилното изпълнение на процеса. Най-новата технология - 3D принтери създава реални триизмерни обекти и дава възможност за развитие на въображението на учениците, стимулира креативността, визуализира учебния процес.
Учениците са в състояние да присъстват на целия процес на проектиране на продукта и процеса на вземане на решения. 3D принтерите са безопасни, лесни за използване, СЕ сертифицирани и работят с материал PLA (биологичен материал), без токсични газове в помещенията, където се обучават учениците.“PLA” е термопластичен материал c растителен произход. Най-голямото предимство на материала е възможността за огъване, без да се нарушава структурата и плътността по време на топене.
PLA е био-разградим материал, произведен от царевица или захарна тръстика. Материалът се предлага в богата гама цветове, непрозрачни и прозрачни варианти. Различните цветови варианти позволяват да се създават и отпечатват изключително впечатляващи обекти, без да е необходимо последващо оцветяване.
Благодаря за презентацията на Михаил Златков и Георги от фирма ОРTEC ООД- София.
Текст и снимки: Росица Василева