Към средата на следващата година на пазара се очакват интерактивни телевизори Apple iTV. Според анализатори от Jefferies & Co., доставчик на TFT панели за новите устройства ще бъде японският производител Sharp.

И в момента двете компании си сътрудничат по линия на iPad 3, като Sharp доставя дисплеи за таблета, припомня slashgear.com. Анализатори смятат, че Apple иска да намали силната си зависимост от Samsung, който е най-големият производител на дисплеи в света.

Бизнесът на Apple винаги е зависел от контрактни доставчици на компоненти. По непотвърдена официално информация, компанията иска да промени този модел, като започне сама да произвежда панели за дисплеи.

Твърди се, че Apple купува оборудване за съвместно производство с Sharp. Инвестицията в подобно начинание ще струва на Купертино между 0,5 и 1 милиард долара.

Към момента няма подробности за Apple iTV. Предполага се, че класическото дистанционно управление ще бъде заменено с персоналния асистент Siri, който се използва в iOS устройствата.