Правец е на път да се превърне в атлетическата столица на България. След като вече разполага с открита писта, която отговаря на всички изисквания на ИААФ, градът ще се сдобие и със зала за лека атлетика.

Съоръжения от такъв клас за Царицата на спортовете няма дори в столицата София. По план строежът трябва да започне през 2013 г. Залата ще бъде разположена до стадиона и ще бъде с капацитет 6000 души.

Иначе обновената писта на стадиона ще бъде официално открита днес, 1 декември. На церемонията ще присъства и световният рекордьор в овчарския скок Сергей Бубка, който е член на МОК и вицепрезидент на ИААФ.

"До пролетта загряващата писта ще бъде готова. Средствата вече са осигурени. Надявам се да сме домакини на много състезания и благодаря на федерацията по лека атлетика, че избра Правец", заяви кметът на града Румен Гунински. По-късно същия ден ще бъдат наградени и най-добрите атлети на Балканите за 2011 г.

Догодина атлетическата централа ще поиска от МФВС средства за оборудването на стадиона в Правец. Президентът на БФЛА Добромир Карамаринов пък се оплака, че заради затварянето на зала „Фестивална” за ремонт ще бъде много трудно да се проведат състезанията от календара за зимния сезон.


"Мъка ще бъде, докато не се оправи „Фестивална”. Залата ще стане, но не се знае кога. Зимни състезания ще има само заради 40-годишната традиция на провеждането им"ы заяви Карамаринов.