Българката Ивет Лалова стана първият носител на приза Най-добра атлетка на Балканите. Тя получи отличието от министър-председателя Бойко Борисов на първата в историята Балканска гала, която се състоя тази вечер в хотел "РИУ Правец".

Ивет Лалова е седма на шампионата на планетата в корейския град Дегу в спринта на сто метра.  Тя оглави класирането за атлет на полуострова в конкуренция с  Драгана Томашевич от Сърбия, Бианка Перие от Румъния, гъркинята Николета Кириакопулу, Биназ Услу от Турция и молдованката Залина Маргиева. За най-добър атлет при мъжете бе определен турчинът Фатих Аван. Копиехвъргачът зае пето място на световното първенство в Дегу. Всяка една страна-членка на Балканската лекоатлетическа федерация АБАФ бе излъчила предварително по един свой представител при мъжете и жените в класацията.

Румънката Бианка Перие бе обявена за най-добра млада атлетка на полуострова. 21-годишната състезателка по хвърляне на чук, която завърши на шесто място на световното първенство за мъже и жени, бе в компанията на една от най-големите звезди на румънската атлетика Габриела Сабо, в момента вицепрезидент на лекоатлетическата федерация на Румъния. При мъжете за най-добър млад атлет бе избран десетобоецът от Сърбия Халил Дудаш.

Големият гост на Балканската гала - олимпийският шампион и десетократен световен шампион на овчарски скок Сергей Бубка, който е вицепрезидент на ИААФ и член на МОК, връчи почетни купи на премиера на България Бойко Борисов и на председателя на БФЛА Добромир Карамаринов. Последният връчи от името на АБАФ почетни плакети на Бойко Борисов и на домакина на Събитието - Валентин Златев.

Снимка: botevgrad.com