Студенти ще поискат пълна забрана на строителството в Студентски град днес, на обществено обсъждане на изменението на Общия устройствен план за район Студентски от 18:00 ч.

Техните искания са забрана за ново строителство в пределите на Студентски град, което не отговаря на предназначението на учебния кампус, трансформиране на цялата територия на Студентски град в публична държавна собственост и оформяне на законовозащитен университетски кампус.

Контрол на експлоатацията на Студентското градче от държавна комисия чрез задължително и равнопоставено участие на неправителствени студентски и граждански организации, академично и официално студентско представителства.

Затваряне на огромния брой увеселителни и хазартни заведения и запазване на ограничен брой заведения, чрез публично обсъждане и прозрачни конкурсни схеми, както и увеличаване броя на ППС на градския транспорт, обслужващи линиите до Студентски град и стриктен контрол върху спазването на разписанието и маршрута.

Според студентите е тревожно и неприемливо за научните и образователни приоритети на България е сегашното и предвиденото бъдещо състояние на Общия устройствен план на район Студентски, гарантиращ налагането на частни бизнес интереси, които са в разрез с тези на студенти, млади учени и въобще на академичния дух, който би трябвало да е наличен в един такъв район.

Младите хора посочват, че по време на невъздържания жилищен и хотелиерски строителен бум през последните няколко години в сърцето на "Кампуса" изникнаха 10 метрови изкопи, понякога на 2-3 метра от основите на общежитията, превърнати в последствие в многоетажни жилищни блокове и хотели, с което тотално промениха предназначението и функциите на студентското градче.

Те напомнят, че са взели участие и на общественото обсъждане на бюджета на Столична община, когато в отговор на техен въпрос колко взима общината от концесията на някои линии в градския транспорт и от маршрутните линии стана ясно, че общината не получава, а заплаща по 2.36 лв. на км на СКГТ и по 2.80 лв. на концесионерите, а от общо около 47 на брой маршрутки за 2007г. общината е получила 220 000 лв. такса преминаване, което е под 5000 лв. на линия