Първото заседание на работната група за  Студентски град, на което ще бъдат обсъдени част от предложенията за промяна, ще се проведе на 22 декември – понеделник. Това каза в интервю за предаването „Денят” по Дарик кметът на район „Студентски” и председател на групата Димитър Дичев. Той добави, че се надява още тогава да излязат с конкретни искания.

Дичев каза още, че според него не е удачно да е председател на тази комисия. „По-сериозно участие в работната група трябва да вземат представители на Министерството на образованието, може би дори те да ръководят тази работна група, защото става въпрос за висшето образование, студентите”, допълни още районният кмет.

Димитър Дичев заяви още, че ще положи всички усилия комисията да заработи и да излезе в скоро време с разумни предложения. „Не ми се иска да смятам, че отново ще се започне едно криене между институциите и да тръгне едно размиване на нещата. Ще настоявам още в понеделник по определени теми да се излезе с ясни и конкретни искания. Трябва да е ясно за всяко едно искане, кои са институциите и кои са персонално имената, които ще се грижат за тези неща и когато в понеделник се запознаят с тези искания, всяка институция, всяко едно от тези имена да даде срок кога, какво и от кого ще се изпълни”, каза още кметът на район „Студентски” Димитър Дичев.

Той добави, че след убийството на студента Стоян Балтов пред дискотека „Амнезия” в Студентски град е издал заповед всички заведения в района да бъдат проверени.

Ето какво още каза Дилчев за Дарик:

Има ли начин вие като районен кмет, ако разберете, че едно заведение е построено извън закона, веднага да бъде санкционирано?

Ние гледаме два аспекта. Единият е чисто строителен, който съблюдава разпоредбите на Закона за устройство на територията. Когато там се констатира някакво решение, се прави предписание и ако предписанието не бъде изпълнено, се издава заповед за премахването на тази институция. Откакто съм кмет на район „Студентски” съм издал 5 заповеди за премахване на такива институции като всяка такава заповед може да се обжалва в съда.

Колко са заведенията на територията на Студентски град?

Можем да ги разделим на 18 нощни клуба, 57 ресторанта и около 100-110 заведения за бързо хранене. Освен тях в тази бройка не влизат други търговски обекти като магазини, фризьорски салони, които са от обслужващия сектор.