Нов закон дава право на Държавната комисия по хазарта да иска отрязване на достъпа до нелицензирани сайтове за залагания и парични игри.

Тоест доставчиците трябва да купят специална техника, с която да ограничават клиентите си и да ги следят в мрежата къде и какво правят. Юридическият термин за това е „общо наблюдение”.

Александър Кашъмов от „Програма достъп до информация” обяснява пред бТВ, че това „общо наблюдение” е забранено с едно скорошно решение на Европейския съд в Люксембург”.
„Всъщност става въпрос на всеки да търси, да получава информация и за защитата на личните данни в интернет”, допълва още Кашъмов.

Това нарушава основни човешки права и превръща доставчиците в он лайн шпиони, алармират от телекомуникационният бизнес. Ограничаването на достъпа ще е безполезно, а инвестицията  в него, колкото печалбата за пет или седем години на една средно голяма фирма доставчик.

„Дейността на интернет доставчиците е като на строителите на пътища. Ние строим пътя, поддържаме го и нямаме и не можем да имаме отговорност за това какво хората прекарват по този път. Така че това неминуемо ще се отрази на цената или на качеството на предлаганата услуга”, пояснява Страхил Иванов, Сдружение на независимите интернет доставчици.

Около три пъти по – скъп или три пъти по – бавен интернет ни чака догодина, ако проектът за хазарта се превърне в закон. Юристи и доставчици напомнят, че подобни он лайн ограничения има само в страни като Северна Корея.