Българският отбор по роботика спечели полуфиналите на международното състезание FIRDT LEGO Legue. В Полша нашите участници победиха в надпревара с над 160 деца от 18 европейски отбора и се класират за финалите на 13-14 януари 2012 г. в Германия.

Там отборът KASAPIN40 ще се срещне с други 25 отбора, класирали се след регионално ниво и полуфинали в цял свят, и ще се бори за голямата победа – първо място сред всички отбори във FIRST LEGO League.
ОЩE ПО ТЕМАТА
    
Успех за български отбор по роботика
FIRST LEGO League с регионален кръг у нас
Предстои състезание по роботика у нас

В Гданск, Полша, където преди дни се проведе полуфиналът за Централна и Източна Европа, българският отбор се представи отлично в четирите категории на състезанието – техническо интервю, научноизследователски проект, игра с роботите и отборна игра.

Към финалите в Германия успяха да продължат и два отбора от Чехия, два от Словакия, един от Унгария и един от Полша. В момента протичат и останалите полуфинали за различните географски области, като до 12 декември ще бъдат известни всички отбори, които продължават на финала.

Българчетата се класираха за полуфиналите в Полша след големия успех на първия у нас регионален кръг на международното състезание FIRST LEGO League за деца между 10-16 годишна възраст. Освен това за първа година организаторите поканиха и български представители към съдийския състав на полуфиналите.

Кирил Митов и Екатерина Аначкова от училище по роботика „Robopartans” взеха активно участие в оценяването на отборите, като за първи път в историята на състезанието в Европа се наложи дисквалификация на един от отборите  поради неспазване на правилата при подготовката.

На световно ниво тази година се записаха 19 000 отбора от цял свят. Само от Европа, където партньор в регионалните кръгове е организацията „Hands on technology”, в тазгодишното издание се сформираха 779 отбора - от България, Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Полша, Словакия и Швейцария.

Състезанието се провежда ежегодно, като задачите са свързани с различни важни и общочовешки теми и проблеми. Тази година тема на състезанието беше „Безопасност на храните”. Децата се подготвяха и чрез построени от тях роботи решаваха задачи, свързани със замърсяването на храните, различните полезни и вредни съставки, химикали и др.

Състезанието в България се организира от „ИКТ Училище“ и Училище по роботика „Robopartans“ с подкрепата на SAP AG и SAP Labs Bulgaria, които подготвиха четири от отборите. Първото издание на състезанието беше достъпно безплатно за децата благодарение на партньорите на инициативата Telerik, Robotev и Robopartans, които поеха менторство над отборите.