Зимата все по-осезаемо навлиза в правата си. С нея идва и нуждата от отопление. От местната Противопожарна служба отново ни напомнят какво да се прави или да не се прави при използване на различните видове отопление, за да не предизвикваме пожари в жилищата си.
I. ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ОТОПЛИТЕЛНИ И НАГРЕВАТЕЛНИ УРЕДИ:
Никога не оставяйте включени уреди без наблюдение!
При напускане на дома или офиса още веднъж се убедете, че сте изключили уредите.
Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди!
Изучавайте и стриктно спазвайте инструкциите за експлоатация на производителя!
При необходимост от ремонт на електрически уреди и съоражения се доверявайте само на специалисти.
Включвайте електроуредите само към силови токови кръгове с подходящо за челта сечение на проводниците.
Контактите трябва да са тип "ШУКО", по възможност директно от контакта, а не чрез разклонители.
Знайте, че няма електроуреди, които да могат да ви служат пожаробезопасно вечно. След изчерпване на лимита им годност те губят своята надеждност и безопасност.
Не ползвайте отоплителни уреди с открити реотани.
Върху или в близост до електрическите уреди никога не оставяйте горими предмети. Не ги използвайте за сушене на дрехи.
Осигурете безопасността на децата, като поставите предпазители на контактите.
При включени електроуреди никога не оставайте децата без наблюдение!
Укрепете добре всички отоплителни уреди поради опасността от обръщане.
Последното е особено важно и за безопасността на Вашите близки, ако те са трудноподвижни, възрастни или болни хора! Те са най-рисковата социална група при пожар!
Специално внимание трябва да отделите на пожарната безопосност на топлоакумулиращите електроуреди. Монтажът им трябва да се извърши от специалист. Захранването им трябва да е на отделен токов крът с автоматичен предпазител при сечение на захранващия проводник не по-малко от 4 кв. мм.
Трябва да запомните: При пожар уреди под напрежение или включени към електрическата мрежа не могат да бъдат гасени или охлаждани с вода! Това може да стане само след изключване на електрическия ток от централното електрическо табло или от етажното такова! Има опасност от токов удар с фатални последици!
II. ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ТВЪРДО ГОРИВО (ДЪРВА ИЛИ ВЪГЛИЩА):
Използването на отоплителни и нагревателни уреди е широко застъпено и днес, като често се подценява пожарната им опасност.
За тяхната безопасна експлоатация също е необходимо съобразяването с инструкциите на производителя. Горивните камери на такива уреди са изчислени на определен тип гориво и при позването на друг вид с по-висока калоричност стените на печките прогарят.
Недопустимо е ползването на самоделни отоплителни уреди за твърди горива!
Още при инсталирането на отоплителни уреди на твърдо гориво трябва да се спазят следните изисквания:
- отстояние от горими предмети не по-малко от 80 см. Стената зад печката не трябва да се облицова с горими материали;
- задължително поставяне на негорима подложка с прагове от трите страни с размер 30 см отпред и по 20 см отстрани уреда;
- стабилно укрепване на димоотводните тръби (кюнците).
Отворите към комина трябва да се затварят със стандартно изработени ламаринени капаци.
В комините на сградата не трябва да имат фуги към помещенията и те периодично (в зависимост от интензивността на ползване, но не по-малко от един път годишно) трябва да бъдат почиствани от налепи и сажди.
Преминаването на комините през горими междуетажни конструкции, както и през таваните трябва да е специално защитено с негорими материали.
Комините трябва да са измазани отвън и отвътре. От по-старите сгради трябва да бъде отстранена допусканата в миналото строителна неизправност - вградена дървена греда в конструкцията. Пожарната опасност в този случай не е за подценяване- през комина преминават нагрети до висока температура продукти на горенето, които променят състава на дървесината и водят до запалване.
Печките никога не трябва да се запалват с леснозапалителни течности (бензин, нафта и др.), както и да се зареждат с гориво от вечерта за другия ден.
Винаги след ползване на печка на твърдо гориво тя трябва да се угасява докрай. Опасно е т. нар. непълно горене или тлеене на дървесината, при което се отделя силно токсичният продукт на горенето въглероден двуокис. Той не се усеща, но може да доведе до задушаване. Ако печката се самозагаси, трябва да почистите горивната и камера!
Никога не изхвърляйте неизстинала сгурия там, където има горими отпадъци!
Не оставяйте за сушене около отоплителните уреди дрехи за сушене и др. леснозапалими материали.
Зиданите печки (камините) трябва да са монтирани на конзоли, вградени в носещи стени на плътна негорима основа с височина поне 25 см. от горимия под до огнището. Те трябва да са добре измазани или изолирани с негорими материали, като не се допускат никакви процепи и пукнатини, през които горенето може да се разпространи към съседни помещения.
Важно е спазването и на правилата за съхраняване на горивата. Това трябва да става в специално устроени места, като се избягва непосредствената близост с помещенията за живеене.
Пристроените към къщите навеси трябва да са с негоримо покритие до плътни негорими стени. При наличие на влага въглищата могат да се самозапалят!
Въглищата да се складират най-много до 2 метра височина на отделни купчини.
Средствата за запалване на отоплителните и нагревателните уреди - кибрити и запалки, трябва да се съхраняват на недостъпни за децата места!
Процесът на горене е особено интересен за малчуганите, а детската игра с огън е сред причините за пожар с най-тежки последици!
Упражнявайте постоянен надзор над децата. Никога не ги оставайте сами!!!