Във връзка със зачестилите пожари в жилищата на територията на община Етрополе вследствие на претоварване на електрическите инсталации, неизправни и необезопасени димоходи на комините и неизправни отоплителни уреди, РС”ПБЗН” – Етрополе отправя апел към всички граждани на общината за извършване на проверки на ел. инсталациите и ел. предпазителите, както и димоходите на комините и отоплителните уреди и своевременно отстраняване на констатираните неизправности на същите за пожаробезопасна експлоатация!!!
При пожари:
• При пожар или авария позвънете на тел. 160, 112 или градски телефон
0720 -6-22-22.
• Съобщете:
- Кой се обажда (Вашето име);
- Отчетливо и бавно кажете какъв е проблема: "пожар", "авария" имали пострадали или застрашени хора след това посочете адреса (град, квартал, улица, №, близка пряка).
• Ако имате ранени хора извикайте незабавно за помощ на висок глас.
• Без да поемате излишен личен риск - опитайте се да загасите пожара с пожарогасител или с подръчни средства. Как се прави това с пожарогасител?:
- Издърпайте обезопасяващия щифт;
- Натиснете ръчката и насочете струята близко до основата на пламъците;
- Дръжте здраво насочващото устройство.
• Спрете гасенето на пожара ако забележите, че той се разпространява към горната част на помещението или в посока изхода и незабавно избягайте навън.
• Затворете прозорците и вратите на помещенията преди да ги напуснете.
• Излезте бързо навън без да мислите за ценности и пари. Не се връщайте обратно.
• За евакуация използвайте евакуационните стълбища или аварийните такива. В никакъв случай не използвайте асансьорите.
• Ако сте в асансьор по време на пожара спрете на най-близкия етаж и го напуснете.
• Ако при Вашата евакуация евакуационни пътища са задимени, започнете да се движите възможно най-ниско, защото там температурата е по-ниска и видимостта е по-добра.
• При невъзможност да напусните Вашето жилище, в следствие на дим или висока температура, отидете в банята, затворете вратата, поставете мокри кърпи под вратата и изчакайте служителите от пожарната.
• Когато сте в помещения с много хора (театри, кина, спортни зали, стадиони, търговски центрове и т.н.) и бъде подаден сигнал за пожар направете следното:
- най-важно е да не изпадате в паника и да запазите спокойствие. Вашата паника може да бъде предадена и на хората около Вас; - следвайте евакуационните знаци и напуснете помещенията без да измествате и блъскате останалите хора;
- за излизане от помещенията използвайте евакуационните пътища и изходи. Не скачайте от височини.
- не се връщайте обратно в сградата ако сте забравили нещо.
Мерки за предотвратяване на пожари:
Пожарът е неконтролирано горене, което нанася щети.
За да има процес на горене е необходимо създаването на горима среда и наличието на източник на запалване. Това означава, че за процеса на горене трябва да са налице три предпоставки: наличие на горими материали, на кислород за поддържане на горенето и източник на запалване. Всички мерки за пожарна безопасност (правила, норми и др.) са основани на елиминиране на една от тези три предпоставки и намаляване на влиянието на опасните фактори при пожар за здравето и живота на хората.