Изграден на 80 % с парите на данъкоплатците и зарязан през 1989 година стадион "Белите орли" в Плевен е един от най-новите и един от малкото чисто футболни стадиони в България. Поне беше такъв до миналата събота.

50-тонната козирка, металните рамки на седалките, тръбите на парапетите и всичко останало заминава в контейнера за скрап. Според хората, които работят на място, стадионът е 100% лична собственост на бизнесмена Веселин Ванев, информира bTV.

Новият кмет пояснява, че унищожаването на стадиона е еднолична инициатива на местен бизнесмен.

"Съгласно чл. 197, ал. 1 от ЗУТ собственикът на съоръжението е трябвало да уведоми общинската администрация за предприетите дейности и при необходимост да представи технологичен проект, отразяващ етапите от него. Към настоящия момент общината няма такова уведомление. Още повече щом е започнало разрушаване на козирката, трябва да има проект за нова. Нищо подобно не е постъпило в общината до този момент", обясни доц. Димитър Стойков - кмет на Плевен.

От новия кмет, разбираме че стадионът действително е частна собственост. Последните 26% общински дялове са продадени за 411 хил. лева  през 2007 г.  Собственик на съоръжението е спортен клуб „Белите орли".  Кой обаче стои зад този клуб? Справка, направена от екип на bTV, в търговския регистър и в архивите на общината показва, че стадионът не принадлежи на обявилия се за собственик Веселин Ванев.

Следите ни водят към 77-годишния Виктор Хайдудов. Той  е син на човека, основал легендарния клуб "Белите орли" през 1929 година.

По времето на комунизма стадионът е национализиран, а "Белите орли" стават клуб  "Спартак" към МВР. Комунистическата власт започва да строи  25-хилядения  чисто футболен стадион около терена на "орлите". През 1989 г. комунизмът си отива, когато стадионът е почти готов.

През 1994 година съдът връща стадиона на Спортен клуб "Белите орли". Вече построените трибуни обаче минават в ръцете на общината под формата на 26% идеална част от цялото съоръжение.   

По-късно възрастните мъже включват в управата на спортния клуб бизнесменът бивш футболист и възпитаник на ВИФ Веселин Ванев, който става спонсор на отбора. "Орлите" заиграват в „Б" група.  Община Плевен продава на Веселин Ванев своите 26% от стадиона за 411 хил. лева. Тогава започва и унищожаването на спортното съоръжение.  Ванев закрива представителния отбор на „Белите орли" , обявява се за едноличен собственик и решава да предаде 50-тонната козирка и още десетки тонове метал от стадиона за скрап.

Според мълвата Веселин Ванев е потънал в дългове и отчаяно се нуждае от пари.  

Напълно унищожен и негоден за експлоатация е и другият стадион в Плевен. Каква ирония, че в деня след като козирката на стадион „Белите орли" рухна, на стадион „Плевен" се събраха рекордните за български футболен мач през тази година 15 000 зрители. Спартак от трета дивизия постави рекорда срещу ЦСКА. След нечуван компромис със сигурността и този път - за последно.

Собственик на съоръжението обаче е клуб „Белите орли“, чийто председател на борда на директорите е 77 годишният Виктор Хайдудов, син на основателя на Белите орли.

Вчера Ванев беше пребит с лопата от циганин рецидивист именно пред пункт за изкупуване на скрап.

Вижне как бе нарязан за скрап стадион Белите орли от репортажа, излъчен по bTV:

http://www.btv.bg/sport/bulgarian-football/story/275681540-Vijte_kak_naryazaha_za_skrap_stadiona_v_Pleven.html