Луксозният автомобил "Линкълн MKZ Хибрид" модел 2012 г., с който митрополит Кирил пристигна за празничната служба в храма "Св. Николай чудотворец", е купен най-вероятно от дружеството "Амира 2010", пише "Дневник".

Справка в Търговския регистър показва, че компанията има изключително широк предмет на дейност, който се простира от реализиране и производство на радио и телевизионни програми и излъчването им по кабел, през предлагането на туристически услуги до производство и търговия със селскостопанска продукция.

Собственици и управители на "Амира 2010" са Юлиян Гендов и Данаил Добрев. Гендов е и член на Епархийския съвет на Варненската и Великопреславска митрополия, което вероятно обяснява и жеста му с предоставянето на луксозния Линкълн за ползване от владиката. Днес през целия ден обаче мобилните телефони и на двамата бяха недъстъпни, а офисът на "Амира 2010" на централния варненски булевард "Мария Луиза" 39 остана затворен.

На Никулден митрополит Кирил заяви, че колата му не е собственост на митрополията във Варна, а е предоставена за ползване от компания, търгуваща с автомобили. Той обаче отказа да назове името на фирмата с думите:"Всичко е редовно, който иска да проверява, чисто е! Сега обаче не мога да кажа коя е фирмата, не сме се разбрали така".

Според запознати обаче става дума за добре прецелена рекламна кампания, с която вносители на автомобилите с марките "Мъркюри" и "Линкълн" искат да привлекат към тях вниманието на евентуални клиенти.

Юлиян Гендов е собственик на дружеството "Генком" и едноличния търговец със същото име. Той е съдружник в още три фирми и участва в управлението на общо 11 компании и сдружения. В епархийския съвет на Варненската и Великопреславска митрополия той е експерт в управленеието и разпореждането с недвижими имоти.

В деня, в който се появи с луксозното возило, митрополит Кирил уточни, че колата е дадена само за ползване, като от митрополията си плащат бензина. „Автомобилът е производство 2012 година и е първият екземпляр в страната ни. Вози добре, както трябва за един много зает човек, който да си отморява, когато се налага да пътува, за да може след това да бъде по-свеж за следващите изяви. Ние имаме служби за послушание, трябва да сме сред християните. Варненската епархия е една от големите и се налага да се пътува много", каза пред Дарик владиката.

По думите му скъпото возило не е регистрирано на името на митрополията, а на фирмата, която го е предоставила за ползване. Тогава митрополит Кирил добави, че фирмата, дала колата, се занимава основно с внос на автомобили.

Запитан дали не се притеснява от факта, че малцина могат да си позволят такава кола в тези кризисни времена, владиката категорично заяви: „Аз не съм от тези, които могат да си я позволят и не си я позволявам аз".

Лимузината „Линкълн MKZ Хибрид" - модел 2012 г., е първият екземпляр в България, а на световния пазар се продава отскоро. В САЩ стартовата цена н автомобила е 35 000 долара. Колата се смята за най-екологичния автомобил в Америка.
Характеристиката на лимузината, посочени на сайта на производителя, показват, че тя наистина е много икономична. Комбинираният й разход, изчислен в европейски мерни единици, е 5,2 литра на 100 километра.