В лек душевен смут съм, защото въпросът с митрополит Кирил е морален. Чудя се дали имам право да взема отношение по темата, защото всички имаме грехове.

Това заяви в сутрешния блок на БТВ историкът проф. Божидар Димитров по повод скандала около появата на Варненския митрополит Кирил с хибриден модел "Линкълн" на службата за Никулден.

Според Димитров, въпросът не е свързан само с колата на митрополит Кирил, а и с бентлитата на зърнопроизводителите, и с лимузините на депутатите. "Автомобилът не е купен с държавни пари, те се разпределят само за ремонт на църкви и джамии. Има и други митрополити, които карат 5-6 по-скъпи коли, които също са им дарени. Защо да няма такава практика, митрополитите управляват огромни църковни области, колите са необходимост в съвременния свят. Митрополитите имат и представителни функции, срещат се с висши духовници от чужбина, не могат да отидат с "Голф 2" или "Голф 3". Митрополит Кирил не може да влезе като Христос с магаре в Йерусалим", каза проф. Божидар Димитров.

Според социолога Андрей Райчев, думите на Божидар Димитров са отчайващи. "Църквата е в морален фалит пред населението и историята с "Линкълн"-а е черешката на тортата. Ако нещата не се подобрят, ще продължи безбожието на българския народ. Българската православна църква иска да опосредства отношенията ни с Бог, прави се на началник, вместо да бъде добър помощник на болните и бедните. Ако нещата продължават така, жална ни майка, защото църквата и религията са необходими на всяко едно общество", категоричен бе Райчев.

Проф. Божидар Димитров каза, че митрополит Кирил е един от кандидатите за патриарх и очевидно се цели неговото дискредитиране.