В Областната администрация се проведе заседание на Областния съвет за развитие. В него взеха участие всички новоизбрани кметове на общини в Софийска областта. На заседанието бяха избрани двама заместник председатели на Областния съвет – Георги Георгиев – кмет на Ботевград, и Владимир Георгиев – кмет на Самоков. Областният съвет за развитие се оглавява от областния управител Красимир Живков.
По време на заседанието бе представена Схема “Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите” на ОП „Регионално развитие”. По схемата могат да кандидатстват всички общини в страната. Общата стойност на безвъзмездната финансова е помощ  е 18 000 000 лева.
Кметовете бяха запознати и с втората покана за участие с проектни предложения по Програма „Трансгранично сътрудничество България-Сърбия”. По нея ще бъдат отпуснати общо 8 700 000 евро. Всяка община може да кандидатства с проект на стойност от 200 000 до 1 000 000 евро. Да припомним, че община Ботевград има одобрен проект по първата покана, по който бяха осигурени 376 136 евро за ремонт на баскетболните площадки, изграждане на съблекални към тренировъчна зала, изграждане на паркинг пред спортна зала „Балкан” и други дейности.