Повече от 40 години насам всички, които са били във властта, са били наясно, че “Кремиковци” е абсолютно недоразумение, но все още продължава да съществува.

Това каза пред БНР Петър Диков, главен архитект на София. Това е проблем, който всички се правят, че не забелязват. До края на годината собственикът на “Кремиковци” или трябва да започне да инвестира в пречиствателни технологии, или да приеме, че комбинатът трябва да излезе от Софийското поле. След 1989 г. комбинатът генерира приходи за голям кръг от хора, но и е свързан с големи разходи за държавата, допълни той.

Експертното мнение е, че ще са нужни между 500 млн. и 1 млрд. евро, за да се премахне “Кремиковци” и на негово място да се построи сателитен град. Има големи инвеститори, които ще извадят тази сума, ако ние не им пречим. Те чакат държавата да покаже, че не е против, каза Диков. София може да се превърне в център на Югоизточна Европа, (ние сме на няколко часа път от три столици) ако “язвата “Кремиковци” се премахне” и столицата ни да стане прекрасно място за живеене, подчерта Диков. В София има глад на работна ръка за ниско и средно квалифицирана работна ръка, така че няма да има социална последица от закриването на комбината, в който работят 7000 души. На въпрос как е възникнала идеята за създаването на Кремиковци точно в Софийското поле, Диков отговори, че според учени полето било богато на желязна руда, но впоследствие се оказало, че тя е с много ниско качество. Абсурдно е да се кара руда от Южна Америка в София и продуктите на Кремиковци да се карат после до бургаското пристанище, каза Диков. Преди десетина дни стана ясно, че ако „Кремиковци” не изпълни инвестиционната и екологичната си програма до края на годината, Европейската комисия ще му наложи сериозни санкции. ЕК е отправила предупреждението в началото на август, съобщи Дарик радио. Ако се стигне до налагането на санкции и „Кремиковци” не ги плати, те може да бъдат предявени към държавата. Причина за това е фактът, че преди приватизацията на предприятието на него са му опростени огромни дългове, което се третира от няколко европейски директиви като държавна помощ. Потърсен за коментар министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че държавата няма как да задължи „Кремиковци” да плати сумата, въпреки че 25% от дружеството са все още нейни. Димитров отказа да спомене каквито и да било цифри.