Много български гражданки са работили в кампаниите за бране на ягоди и са наясно както с условията на труд и заплащане, така и с изискванията към работничките. Освен опит в полската работа е необходимо кандидатките да са физически здрави, без заболявания на опорно-двигателния апарат, да нямат проблеми с кръвното налягане, алергии и да са свикнали на тежък физически труд.
В много от стопанствата се работи в парници, където влажността и температурите са високи. Когато ягодите са на открито, жените работят под силното слънце на Андалусия.
Работата е кампанийна, необходимо е да се спазват срокове на доставка и понякога се работи извънредно. Има обаче моменти, когато климатичните условия не позволяват излизане на полето и работничките са принудени да бездействат. Тези дни престой не се компенсират.
Всяка одобрена работничка ще бъде потърсена по телефона няколко дена преди заминаване от представител на работодателя, който е натоварен с организацията на отпътуването. Много е важно да не се сменя телефонния номер, който е даден за контакт, или ако телефонът бъде загубен, да се уведоми веднага.
Важно е да се знае, че в стопанствата има сезонни работнички от други държави – румънки, полякини, мароканки, както и местни жени. Понякога сблъсъкът на различни култури и обичаи е много изразен, особено за тези, които никога не са напускали родината. Те трябва да се съобразяват както с местните нрави, така и с особеностите на различните нации, с които обаче трябва да живеят и работят съвместно до приключване на кампанията.
Срокът за кандидатстване  е 15.12.2011 г.
Допълнителна информация може да получите в Дирекция „Бюро по труда” - Ботевград, пл. „Незнаен войн” № 7, етаж III.