Детска ясла „Здравец” получи почетен медал на община Ботевград и награда от 1000 лева по повод 50 години яслено дело и откриване на първата детска ясла в нашия град. Отличието връчи кметът Георги Георгиев на юбилейното тържество, което се състоя днес в малкия салон на читалище „Христо Ботев”. Той каза, че общинското ръководство ще продължава да полага грижи за най-малките жители на общината. Георги Георгиев обяви, че през следващата година се предвижда разширение на сградния фонд на яслата.
Историята на ясленото дело припомни Лазаринка Лазарова, директор на детска ясла „Здравец”. То води своето начало от месец декември 1961 год. Тогава в града е направена първата голяма крачка – откриване на първата яслена група. Инициатор е д-р Димитър Василев, който по това време е главен лекар на Районна болница – Ботевград. За яслената група е предоставена къщата на Манчо Гаврилов /аптека „Цвет”/. За завеждат на яслата е назначена Йонка Дренска. За децата се грижат още: д-р Иван Цветков - педиатър, медицинските сестри Люба Цакова и Вера Стоянова, детегледачките Велика Радулова, Велка Джамбазка, Стоянка Иванова, Иванка Райновска и готвачките Пенка Осиковска и Генка Въртовска. Домакин по това време е Цоло Цветанов. Първите пързалка и люлка са подарени на детската ясла от родители, които работят в завода за автобуси.
Детска ясла „Здравец” е построена през 1967 год. с финансовата подкрепа на бившия завод „Микроелектроника”. 
„Колективите на детските ясли, които се създават в града, са носители на редица почетни отличия на Министерството на народното здраве и Министерския съвет”, подчерта в словото си Лазаринка Лазарова. Тя изброи подобренията, направени в детска ясла „Здравец” през последните години. Заведението е газифицирано още през първия мандат на сегашното местно управление, а през това лято е поставена PVC – дограма на цялата сграда, направен е основен ремонт на покрива на кухненския блок, подновен е тротоарът във вътрешния двор.
„Много от днешните майки и баби казват, че детските ясли не са нужни. Но това не е така. Детската ясла е школата, трамплинът на децата към детската градина. При нас те се научават да държат лъжичка, да пият от чашка вода и мляко, да казват първата си думичка „мама”, научават при нас първата песен. Всичко това го правим с голяма любов и всеотдайност към децата. За да могат те да растат здрави и пълноценни хора”, каза в заключение Лазаринка Лазарова.
Колективът на детска ясла „Здравец” получи поздравителни адреси от ЦДГ „Синчец”, бивши свои колеги и от името на родителите. Специален поздрав отправиха и две пораснали възпитанички на детската ясла – Михаела Дойчева и Любомира Вушева, които учат в ОУ „Н.Й.Вапцаров”. Изпълненията на група „Фламинго” с ръководител Григор Григоров също зарадваха колектива на детската ясла и гостите на юбилейното тържество.
Спомени от работата си в детската ясла разказа Вера Стоянова.
Много настроение, усмивки и емоции предизвика сценичната изява на малчуганите от детска ясла „Здравец”. Те пяха и танцуваха, рецитираха стихчета и пресъздадоха приказката „Дядо и ряпа”. Публиката ги аплодираше и им се радваше от сърце.