ЧЕЗ спря електрозахранването на живеещите в блокове 14 и 15 в ЖК „Север” и на ул. „Преслав” в Ботевград. Причината е, че абонатите не са плащали ток в продължение на години. Някои от тях дори са натрупали сметки в размер на хиляди левове. Въпреки това недоволстват срещу предприетата крайна мярка от страна на ЧЕЗ. Преди два дни длъжниците протестираха пред сградата на ЧЕЗ. Днес излязоха на главния път при ПИК-ка, но след като бяха разпръснати от полицията, те се събраха пред сградата на общинската администрация.
„Трябваше да ни спрат тока още след първата просрочена сума, а не да ни чакат да трупаме сметки. Сега няма как да ги платим”, каза пред наш репортер един от длъжниците. По негови думи, от ЧЕЗ обещали да пуснат тока при условие, че всеки длъжник плати първоначална вноска от 1000 до 2000 лева, а останалите суми внесе по договор за разсрочено плащане. „Не можем да изпълним условието, защото нямаме пари”, категорични са нередовните платци от ромската общност.
От ЧЕЗ отказаха да предоставят официална информация за броя на големите длъжници от Ботевград и размера на задълженията им за ток.