Представители на ЧЕЗ, охранявани от полицаи и служители на СОТ, бяха днес в кв. „Север”, за да изключат тока на нередовните абонати от блок 15. Предприетата мярка предизвика стълпотворение от роми пред блока. И този път те изразиха категорична позиция по проблема: „Вината е на ЧЕЗ, защото не ни изключи тока веднага след първото натрупано задължение.”.  Хората казаха още, че се съмняват в достоверността на сметките за изразходвана електроенергия. „Месечните сметки на повечето от нас надхвърлят 200 лева. Няма как да сме изразходвали толкова ток. Повечето от нас се отопляват на дърва, нямаме дори бойлери в апартаментите си”, казаха роми пред наш репортер. Някои от тях обясниха, че токът в жилищата им е изключен в края на миналата година, но въпреки това имат начислени задължения за това време. Други са подписали споразумителни протоколи и плащат задълженията си по погасителен план, но изпитват затруднения, тъй като нямат работа и доходи. А социалните помощи, които получават, не стигат дори за прехраната.
Ромите изразиха недоволство и срещу това, че таблата с електромерите им са поставени на високи стълбове, което не им позволява да следят колко ток изразходват.
Пред блок 15 бяха и двама от местните активисти на ПП „Евророма” – Васко Михайлов и Николай Наков. Според тях трудно ще се стигне до решение на проблема, което да удовлетворява и двете страни. „Хората ще си плащат задълженията, ако работят. Има много млади роми със средно образование, но не ги наемат на работа. Как да се справят с живота?!”, каза Николай Наков. Той съобщи, че тази вечер ромите ще изберат свои представители, които ще участват в предстояща среща с представители на електрическата компания. Предложението за провеждането й е направено от страна на ЧЕЗ.