В СОУ “Христо Ясенов“- гр. Етрополе се проведе среща с учениците от IX и X клас с Мая Николова. Тя сподели своя опит в Програмата на Младеж за Разбирателство, която  предоставя възможността на ученици от 9-ти и 10-ти клас да прекарат една по-интересна учебна година в чужбина.
Ето какво споделя Мая:
„Това е обмен за по-голям период от време, което разбира се ангажира ученика с много неща. Желаещите кандидати трябва да си изберат една от страните-партньорки и да подадат нужните документи, за да бъдат допуснати до интервю. Тази година има сравнително голям брой стипендии и за това документите по кандидатстване се различават, в зависимост от държавата, която иска да посети ученикът.
Нашата програма поставя сериозен акцент върху отношенията между ученик и приемно семейство. Също така са важни тесните връзки с училището, което е основна част от годината. Като свръзка между ученик, семейство и училище на разположение е местен довереник - доброволец от организацията в страната – домакин.
Сроковете за подаване на документи за стипендии е до 23-ти декември! Ученици, които са съгласни да заминат на собствени разноски, срокът за подаване на документи е до 15-ти февруари.
През 2008/2009 година аз и моето семейство бяхме приемно семейство. У дома живя ученичка от Германия за периода от една учебна година. На следващата година кандидатствах по същата програма и заминах за Германия като обменен ученик. В момента съм довереник на ученичка от Естония, която живее в Правец, като продължавам с доброволческа дейност към организацията.“
Повече информация можете да намерите на сайта на Youth for Understanding (Младеж за разбирателство) http://www.yfu-bg.com/pics/yfulogo.gif.
Текст и снимка: Росица Василева