Васко Кеца си е признал "греховете" пред НАП и е платил данъците си до стотинка. "Сумата не е малка за нашите стандарти, но той изплати всичко, с лихвите, до стотинка", каза пред TV7 шефът на данъчните Красимир Стефанов.

Само от тримата най-големи неизрядни родни певци държавата е успяла да с печели 1 млн. лв..

Още в средата на годината лично шефът на НАП съобщи, че около 1 милион лева данъци дължат трима от най-популярните български попфолк и естрадни изпълнители, без да назове имена. Още тогава се предполагаше, че сумата ще бъде внесена от примата Лили Иванова, Васил Найденов и Азис.

Според Красимир Стефанов тази година е много успешна за НАП. Събрани са 11 млрд. 400 млн. лв., което е със 715 млн. повече спрямо същия период за миналата година. "Като отчетем факта, че сме в период на криза, приходите са повече от добри", отбеляза Стефанов.

След прословутата акция "Хеликоптер", която засегна владетели на големи имоти, прекият фискален ефект е над 20 млн. - събраните данъци и коригираното ДДС. "Най-важното от тази акция е, че започнахме да обръщаме мисленето на българина в посока плащане на данъци. Обществото разбра, че ако иска да живее спокойно в една европейска държава, трябва да плаща данъци".

По празниците данъчни инспектори ще инспектират курортите, ще следят собствениците и хотелиерите дали издават фискални документи, ще се наблюдават получените хонорари от изпълнителите в заведенията.

"Всички акции, които направихме, дори малко показно, включително и безкомпромисната борба с ДДС измамите, направиха така, че в една кризисна година да реализираме повече приходи, отколкото очаквахме", каза Красимир Стефанов.