В близките пет години технологиите ще се развият до такава степен, че хората ще могат да управляват компютри и телефони със силата на мисълта, прогнозира IBM.

Според експерти на компанията, през 2017 г. ще е достатъчно само да помислим за позвъняване на познат и телефонът сам ще набере неговия номер. По същия начин ще взаимодействаме с компютърни игри, управлявайки движенията на героя с помощта на мисълта.

Прогнозата на IBM чертае бъдеще без пароли. Вместо тях хората ще използват биометрични системи за идентификация. Отваряне на е-поща, например, ще става със сканиране на ретината на очите.

Мобилните устройства ще намерят по-широки сфери на приложение, особено в развиващите се страни.

В бъдеще потребителите ще получават само релевантна и интересна информация. Персоналните системи ще могат, например, автоматично да поръчват билети за концерт на любимата група, според вкусовете, заетостта и други фактори.

IBM хвърля светлина и върху нови, по-естествени и ефективни начини за задоволяване на енергийните потребности. Според специалисти на компанията, с времето хората ще започнат да получават необходимата енергия от движенията на телата си, от използваната вода в домовете и по други екологични начини.