Саздадоха Единната народна партия (ЕНП), която ще обедини свободните и образовани българи, които носят предприемчив дух и могат да живеят в модерна и развита страна.

Така се определя партията в изработената харта на ценостите, която беше приета от над 500 делегати, участващи в учредителния конгрес.

На учредяването присъстваха над 500 делегати, между които членовете на инициативния комитет, независимите депутати Мария Капон и Елеонора Николова, напусналия СДС Илия Петров, Владимир Зиновиев и др.

Партията декларира, че изповядва принципите на правовата държава, свободата и справедливостта.

"Тук сме днес, защото искаме да сме събрани в една общност, в една партия, която иска властта за гражданите, а не за олигарсите. Искаме истината на показ, а не скрита в папките, правото в съдилищата, а не на върха на бухалките, искаме си държавата обратно", заяви Мария Капон, която е член на инициативния комитет за учредяването на партията.

"Страната има нужда от модернизация, защото сме най-изостаналата и бедна държава в ЕС. Изглежда сме и най-корумпираната", добави тя.

Капон заяви, че партията ще работи за това България да бъде реален член на ЕС, чието мнение тежи, а не да се държим като вечния кандидат.

"България трябва да бъде реален член на НАТО, а не транзитна територия за чужди имперски интереси. Граждани сме, които обичат България и искат правата си, искат да се гордеят, че са българи", каза още Капон.

Новата партия ще настоява в България да има свободен пазар, а не монополи и олигархия, евроатлантическа сигурност и солидарност.

Сред целите на новата партия са превръщането на България в държава, която уважава и подпомага работата на предприемчивите и инициативни хора в страна, която гарантира сигурност и справедливост, която дава приоритет на здравеопазването, на науката и образованието и на високите технологии.

"Искаме държава, която гарантира свободата на конкуренцията, почтеността, на институциите и върховенството на закона, която се управлява прозрачно, отчита се на данъкоплатците и която облага гражданите само толкова, колкото да изпълни ефективно ангажиментите си.

Вярваме, че България трябва да бъде свободна и модерна страна, в която правата на личността и обществото се реализират на практика, а не държава, която се крие зад законите и прехвърля проблемите на следващото поколение", отбелязват още учредителите на Единна народна партия.

Приветствие към делегатите отправи вицепрезидентът на Полската народна партия Витолт Перка.

Той заяви, че двете партии имат много общи неща като обществена солидарност, справедливост, икономически растеж в рамките на ЕС и запазване на националното самосъзнание.

Приветствие беше изпратила и Ангела Меркел, председател на Германската Християндемократическа партия. В него тя пожелава успех на новоучредената партия.