Заседание на 47-ия Конгрес на БСП ще се проведе днес. В дневния ред са включени оценка на участието на партията в управлението на страната, както и анализ на политическата обстановка след парламентарните избори. Левицата ще обсъди и политическото развитие и обновление на БСП.

Най-дискутираният въпрос два месеци преди днешния конгрес беше дали лидерът на партията Сергей Станишев ще напусне поста. Макар че той така и не заяви официално, се очаква по време на днешното заседание бившият премиер да поиска вот на доверие от конгреса, както и да предложи лидерско състезание.

Точката за избирането на нов лидер така и не беше включена в дневния ред на заседанието. Корнелия Нинова и Антон Кутев обясниха, че до това може да се стигне  и тогава да се появят и кандидати за поста. „Може да стане, ако в първа точка на дневния ред на конгреса, някой предложи допълнителна точка, именно лидерски дебат „, заяви Нинова. Кутев допълни, че „след като влезе точката, тогава може да има и предложение".

И макар че голяма част от знаковите фигури в партията се обявиха за смяна на лидера, самият Станишев отказа да си подаде оставката. „Никога не съм подхождал към позицията, която заемам, като избран председател на Националния съвет, за вечна. Но естествено съм разсъждавал и за себе си кое мое действие ще бъде най-полезно за БСП. И ако бях преценил, че една моя оставка ще оправи нещата, тогава бих го направил. Моята преценка не е такава поне към този момент", обясни Станишев.