Лявото крило в БСП настоява за провеждането на извънреден конгрес, на който да се избере ново ръководство на партията. Това каза лидерът на Обединението на левите социалисти в БСП Янаки Стоилов по време на национална конференция на левицата в партията на тема "България след изборите".

Стоилов изрази очакванията си левите социалисти да гласуват недоверие към сегашното ръководство, заради недоброто представяне на партията на изборите. В противен случай според него може да се стигне до ерозия на партията. „Ние сега нямаме за задача да решаваме устойчивост на ръководството, а за радикална промяна на партията и нейната политика, за нова социално-икономическа лява политика", каза Стоилов.

Според него, конгресът трябва да избере новото ръководство и неговият председател. „Такъв конгрес трябва да направи преценка и да формира нов екип за управлението на партията", коментира той.

Стоилов обаче прогнозира, че настоящото Изпълнително бюро най-вероятно ще получи вот на доверие от Националния съвет. Като причина за това, той посочи „политическата безкритичност на висшия представителен орган". На въпрос чувства ли се готов да стане председател на БСП, Стоилов заяви, че не се поставя въпроса кой да ръководи партията, а да се избере ръководство, което да смени сегашния й курс. „Смятам че има и опит, и способности, но мотива ми не е личен", каза той. По думите му на тези парламентарни избори БСП е претърпяла най-тежката загуба от 1990 година насам.