Мониторите със сензорен вход ще се радват на все по-голямо търсене. Основен фактор за нарастващата им популярност ще бъде операционната система Windows 8, твърди digitimes.com.

Бъдещето е на сензорните екрани, а Windows 8 ще ускори тази тенденция     

Като цяло, търсенето на течнокристални монитори през първото тримесечие на 2012 г. ще остане на ниско ниво. През Q3'12 обаче пазарът ще започне да расте едновременно с пускането на операционна система Windows 8.

Върху обема на продажбите на ключови доставчици като Dell, HP, Acer и Asus ще продължи да оказва негативно влияние дефицитът на твърди дискове.

Излизането на Windows 8 ще способства появата на нови модели монитори с функции за сензорно управление. Според ViewSonic, търсенето на подобни дисплеи ще нарасне забележимо през третото тримесечие.

Подобна прогноза споделят и от Asus. Според тайванската компания, повечето производители ще пуснат нови модели със сензорно управление през 2012 г.

Пазарът на монитори ще отбележи 3-5% ръст през следващата година, по оценки на източници от индустрията. В момента течнокристалните монитори имат около 95% дял от пазара, според тайвански производители.