Започна реализацията на проект „Изграждане, реконструкция и ремонт на брегоукрепващите съоръжения на реките Рударка и Новаченка”. Ремонтните дейности се извършват от фирма, която участва в изграждането на новото регионално депо за отпадъци. Това съобщи кметът на село Новачене Георги Мишев.
Строително-монтажните работи включват: почистване на коритото на река Рударка, изграждане на нова подпорна стена по левия й бряг, изграждане на нови защитни съоръжения и реконструкция и ремонт на съществуващите, почистване и възстановяване профила на река Новаченка, изграждане на една подпорна стена с обща дължина 204 м и шест броя защитени съоръжения от габиони с обща дължина 430 м. Основните дългосрочни резултати, които се очаква да бъдат постигнати при изпълнението на проекта, са: предпазване на село Новачене от наводнения, безпрепятствено отвеждане на стичащите се води извън селото, ограничаване достъпа на животни и изхвърлянето на отпадъци до реките.
Проектът е изготвен по схема на ОП „Регионално развитие”. Стойността му е 1 052 393,69  лв., от които 52 619,68 лв. са съфинансиране от страна на Община Ботевград. Срокът за реализацията на проекта е 18 месеца.