До няколко дни ще бъде сключен договор за подмяна водопровода в селата Скравена, Новачене и Литаково, онази част от него, която не е подменена - общо 42 км. Средствата в размер на 6 000 000 лева са осигурени по Програмата за развитие на селските райони. 


През 2016 год. Община Ботевград  подаде проект по тази програма. Той премина успешно всички етапи на оценяване. През миналата година Общината подписа договор с държавен фонд „Земеделие” за финансиране на проекта за подмяна на водопровода в тези три населени места. Междувременно общината предприе необходимата процедура по Закона за обществените поръчки и вече има избран изпълнител. Това е фирма „Вера Строй”, която е специализирана в строителна дейност. Тя извършва изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инсталации. 


Решението на комисията за избор на изпълнител не е обжалвано. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов пред местните медии днес. 


„През следващата седмица ще отправим покана към фирмата, класирана на първо място, за сключване на договор за изпълнение на проекта за подмяна на водопровода в трите села. Той е за близо 6 000 000 лв. Освен подмяна на общо 42 км водопровод, проектът включва строителен надзор и авторски надзор, каза още кметът Гавалюгов. –Надявам се още през този месец да започнат дейностите, в най-лошия случай – през юни, така че в края на есента да приключи работата по подмяна на водопровода в Скравена, Новачене и Литаково, които отговаряха на критерий за допустимост – под 2000 еквивалент жители, по съответната мярка  на Програмата за развитие на селските райони”, допълни той.


Иван Гавалюгов изрази надежда, че с цялостната подмяна на водопровода в тези три населени места, проблемите с водоснабдяването на техните територии до голяма степен ще да бъдат решени.