От април или май на 2012 година ще започне рехабилитация на пътя през прохода Твърдица – Елена, който не е ремонтиран от 1984 година.

Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание в сряда. Информацията докладва на премиера вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков: „Да докладвам по едно поръчение, което бяхте дали за работа по Коледа по прохода Твърдица – Елена, тъй като се връзва със селски туризъм в случая. Работихме през последните няколко дни с Лиляна Павлова, с АПИ и със съответните кметове на Твърдица и Елена. Пътят на този проход не е рехабилитиран от 1984 година. Намерихме по моя молба, на Лили Павлова и АПИ направиха нов проект. Първоначалният проект е струвал 60 милиона, с нова технология вече е малко под 10 милиона, намерили сме тези пари за следващата бюджетна 2012 година, така че имам уверението, тъй като бяхте го поставил като поръчение, че още от месец април и май някъде ще стартира”.

Премиерът Бойко Борисов е заявил: „Този SMS, който ми изпрати по Коледа, ме зарадва повече от много други – девет милиона и половина, изключително важен проход. Това и по време на изборите и Цветанов го беше поставил въпроса в населените места. Образно, ако си го представите, това е пътят от двете страни на Балкана. В момента е в отвратително състояние така, че не само, че парите сме заделили, а и срокът е 2012 година да свършим. Сиреч, там може да се започне някъде, Лили, през месец май, когато се оправи времето, защото е планина, и да го натиснем до месец октомври да стане готов и хората да си го ползват. Така, че добре сте поработили по празниците. Павлова да го организира сега и да действа и там на кметовете днес да им се каже, максимално да съдействат”.