Google пусна специални офлайн версии на своите приложения Gmail, Google Calendar и Google Docs, които принципно са уеб базирани и изискват интернет връзка.

Вече е осигурен офлайн достъп до Gmail, а подобна възможност ще се се появи в близките седмици и за приложенията Calendar и Docs, съобщи блогът на компанията.Gmail Offline е достъпен като приложение в онлайн магазина Chrome Web Store. С негова помощ потребителите ще могат да ползват своята електронна поща дори когато нямат връзка с интернет.

Офлайн версията стъпва на основата на уеб приложението Gmail за таблет компютри, което е проектирано така, че да работи и без, и при наличие на интернет достъп. След инсталиране на Gmail Offline потребителите могат да продължат да работят със своите акаунти в имейл услугата, дори и да нямат интернет връзка в момента, като ги пускат в нов таб на браузъра Chrome.

Приложенията Google Calendar и Google Docs ще позволяват бързо преминаване между офлайн и онлайн режими. Когато са офлайн в Calendar, потребителите ще продължат да имат достъп до своите календари и да отговарят на покани. В офлайн режим на Docs, потребителите ще могат да разглеждат документи и електронни таблици, но не и да ги редактират.

Активирането на офлайн приложенията ще става със специална икона в горния десен ъгъл и избиране на съответната опция. Според Google, администраторите на мрежи ще могат масово да зареждат приложения от Chrome Web Store за потребителите, задавайки организационни политики в браузъра Chrome.

В бъдеще интернет компанията ще осигури офлайн достъп до своите приложения и за други браузъри. Предвижда се също така възможност за офлайн редактиране на документи и настройка на броя на електронните писма за синхронизация.