Испанското правителство прие ново законодателство, което ще ограничи достъпа на потребителите до интернет сайтове за споделяне на файлове със защитено съдържание.

Испанските власти се надяват да намалят значително дела на интернет пиратството в страната с ново законодателство     

Законът ще позволи на властите или да блокират достъпа до сайтовете за споделяне на файлове, чрез съдействие от интернет доставчиците, или пък напълно да ги затворят, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

Комитетът по интелектуална собственост ще има правомощията да реагира срещу даден интернет сайт в рамките на 10 дни, след като е подадена жалба от страна на правоносители.   

Законът за устойчива икономика (LES – Sustainable Economy Law) е познат още като Законът Синде, по името на бившия министър на културата Анхелес Гонзалес-Синде. Проектозаконът бе предложен от предишния парламент на Испания през февруари 2011 г., но не бе приет от тогавашното правителство.

Поелата властта в средата на декември 2011 г. Народна партия (Partido Popular) се зае с въвеждането на закона. Вицепремиерът Мария Сорая Саенц де Сантамария обяви, че целта на новите мерки е да защитят правата на интелектуална собственост от ограбване, като коментира, че по този начин Испания налага световните стандарти за борба с интернет пиратството.

Очаква се новият закон да повлияе положително върху инвестициите от страна на големи испански медийни и технологични компании, което от своя страна да подпомогне икономиката на страната. До момента Испания, както и България е печално известна с едни от най-високите нива на интернет пиратство в Европа, припомня БАМП.