Япония криминализира свалянето на пиратско съдържание от интернет и копирането на DVD-та. От началото на октомври потребителите, които нарушават авторските права, рискуват затвор или глоба в размер до 25 000 долара, предаде wired.com.


Досега подобни нарушения на законодателството се разглеждаха по гражданския кодекс и можеха да бъдат санкционирани само с парична глоба. От есента „пиратите” ще бъдат съдени като криминални престъпници със същата строгост, която се прилага срещу нелегалните "ъплоудъри" на съдържание.

Така например, за незаконно сваляне на филм или софтуерна програма нарушителят може да получи присъда от две години затвор или да плати глоба от 25 000 долара. Наказанията ще варират в зависимост от степента на нарушението.

Новият закон среща пълната подкрепа на звукозаписната индустрия на Япония. Защитниците на авторските права вярват, че подобна сурова мярка ще съкрати значително незаконното разпространение на съдържание в интернет.

Данните сочат, че през 2010 г. в Япония са били свалени нелегално 4,36 млрд. файла, което е 10 пъти повече в сравнение с платеното съдържание. Действащото от няколко години антипиратско законодателство предвиждаше криминално преследване само на ъплоудърите, като наказанията достигаха 10 години затвор и глоби до 125 хиляди долара.