Освен на "Хемус", при падналия обилен сняг тежко беше положението и на магистрала "Струма", където съвместно с Агенция "Пътна инфраструктура" помогнахме на закъсалите шофьори. Отговорността за хаоса на "Хемус" е най-вече на съответната снегопочистващата фирма, но и шофьорите не изпълниха полицейските разпореждания, което доведе до усложнения на обстановката. Тази магистрала се оказа най-невралгичната точка при падналия обилен сняг.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той призна, че не е запознат с юридическото съдържание на договорите със снегопочистващите фирми, но е разпоредил внезапни проверки на тези фирми, защото се е оказало, че при сключване на договорите фирмите декларират определена техника, която впоследствие дефакто не е налична или се преотдава на други фирми. Министърът посочи, че се прави всичко възможно да се установят слабостите в организацията на снегопочистването и организацията на движението по републиканските пътища при зимни условия.

По отношение на информацията, че ще се арестуват шофьори, които карат с летни гуми, той уточни, че няма изискване за летни и зимни гуми, а такова за определен размер на грайфера на гумите. "Шофьорите трябва да изпълняват полицейските разпореждания и да ни съдействат, ние не можем да сложим полицай до всеки ТИР", добави Цветанов. Той посочи, че техника е била пренасочвана от София към магистралите "Струма" и "Хемус", за да бъдат извадени от преспите закъсали камиони. По думите му, при неизпълнение на полицейско разпореждане от страна на шофьорите, които с действията си са застрашили човешки животи, няма пречка да бъдат задържани в ареста за 24 ч. Вътрешният министър обаче уточни, че е по-важно да бъдат взети превантивни мерки, за да не се стига до такива ситуации.

По отношение на знаковите дела Цветанов заяви, че в България има хора с две лица. За пример той даде Петър Стоянов-Сумиста, който е бил дори съветник на президента Георги Първанов, а в момента е съден като лидер на организираната престъпна група "Килърите". Министърът отказа да говори по темата за осуетения атентат срещу израелски туристи у нас, но уточни, че такава информация в българските специални служби няма.

Според Цветанов, няма предпоставки за предсрочни избори, като доказателство за това е полученото доверие от българите на президентския и местния вот през октомври миналата година. Вицепремиерът каза, че резултатите от изборите натоварват правителството и ГЕРБ с допълнителна отговорност. "Хората осъзнаха, че управлението на ГЕРБ няма алтернатива в момента и затова дадоха гласа си за нас". категоричен бе Цветанов. Той уточни, че с искането на предсрочни избори опозиционните партии се опитват да решат свои вътрешнопартийни проблеми.

"ГЕРБ няма как да обезпечава независимите депутати", заяви Цветанов по повод обвиненията на Волен Сидеров за прехвърляне на партийни субсидии към управляващата партия. "Сумата, която те получават, е за партийна дейност – това е практиката, по която ние харчим парите от субсидията. Независимите депутати също трябва да осъществяват своята парламентарна дейност – за експертизи във връзка със законодателство, за тяхната регулярна дейност – за тях им се превеждат парите. След това всичко това се отчита към Сметната палата, каза вицепремиерът. По думите му, Волен Сидеров проявява тотална агресивност към ГЕРБ. „Не ние сме виновни за ситуацията в партията му. В момента, когато той направи необмислени действия - провокацията пред джамията, много депутати се отдръпнаха от него".

Относно субсидията, Цветанов коментира, че преди години не е било ясно финансирането на политиците. "Затова ние като партия решихме да не изпадаме в подобна ситуация – взехме решение да финансираме кампанията си само и единствено чрез наши средства", каза още вицепремиерът.