Резултатите от референдума в Бургас "за" или "против" строежа на петролопровода "Бургас-Александруполис" предизвикаха възторжени реакции както сред ресорните министри в правителството на тройната коалиция, така и в политическите сили, които се обявиха против реализирането на руския енергиен проект в България.

Всеки от тях видя собствения си успех в допитването, което фактически в неделя не успя да събере легитимните 50% плюс 1 глас. Безпристрастните факти са, че отишлите до урните 27.09% от жителите на морския град категорично отхвърлиха идеята за изграждане на петролопровод, пише Mediapool.

От общо 51 225 гласували 96.75% или 49 552 казаха "не" на тръбата. Едва 3.25% или 1654 бургазлии одобриха проекта.

Въпреки това кметът на Бургас Димитър Николов (ГЕРБ) изрази задоволството си от резултатите на допитването, срещу чиято реализация е партията на Бойко Борисов.

Изпълнителната власт също видя успеха си, съсредоточавайки се върху ниската избирателна активност.

Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов ГЕРБ и Атака са загубили похода срещу правителството заради петролния проект.

Той коментира отказа на жителите на Бургас да гласуват като "логичен". "Те разбраха, че са ги манипулирали за нещо, което не е така и няма отношението към провеждането на какъвто и да било референдум", заяви министърът пред БНТ.

Гагаузов предпочете да говори повече за парите, които е струвал референдумът и призова Сметната палата да попита ръководството на община Бургас за осчетоводяване на разходите по вота.

Министърът дори заяви, че Бургаският залив ще стане по-чист заради тръбата, защото танкерите щели да носят чиста вода като баласт и с това щели да опресняват водата и на бургаското крайбрежие. Той не отрече възможността да се получи разлив, но определи риска като твърде малък.

Неговият колега - министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, извади пред bTV собствено социологическо проучване, според което негативните настроения за "Бургас-Александруполис" са 22%, а за "Южен поток" - 12%. Според него жителите на града не са повярвали, че се гласува за екологията.

"Всички разбират, че "Бургас-Александруполис" е изгоден проект за България и за Гърция. В общи линии това е един проект, който е от изгода на всички балкански страни", добави Димитров.

Бившият български посланик в Москва Илиян Василев определи резултатът от референдума като положителен. Според него той е помогнал за по-ясно дефиниране на политическия риск от неговото осъществяване.

"Резултатът е положителен и за двете страни - и за тези против, и за работилите за неговото осъществяване. Голяма част от проблемите възникнаха от липсата на експертиза и стратегия, която да постави преди всички подобни проекти националния интерес и да определи параметрите, в рамките на които ние трябва да определяме своята позиция", коментира Василев.

Според него това не дава възможност на България да формира активната позиция.

"По начина, по който тръгнаха нещата, проектът може да се окаже все по-трудно осъществим и то не само, защото жителите на Бургас, поне тези, които гласуваха, казаха "не", а защото няма как обективно да тълкуваме тези по-малко от 4%, които са се изказали "за". Проектът има много проблеми не само поради екологията, която е едно много силно съображение, а поради трудността с намирането на нефт", заяви още Василев.