Да се прецизира и стесни обхватът на въпросите, по които може да се свика национален референдум. Това поискаха по време на дискусията по второто четене на законопроекта за прякото участие на гражданите в управлението Татяна Дончева от левицата и Илко Димитров от БНД. Опонира им председателят на правната комисия в НС Янаки Стоилов от Коалиция за България.

Дончева и Димитров попитаха защо се дава възможност гражданите да се произнасят за установяването на данъците например. Проектът предвижда 600 000 граждански подписа, събрани от Инициативен комитет, да задължават парламента да свика референдум.

„Когато се оставя на усмотрението на референдума установяването на данъци, съвсем не е ясно, че референдума ще се произнася само по въпроса за други данъци, които към момента не съществуват. В този текст референдумът би могъл да се поизнася и върху досегашни данъци. Искате ли да се обзаложим какво ще бъде народното решение по отношение на данъците. Според мен да не плаща данъци”, акцентира Дончева.

Какво смущаващо намирате в това хората да могат да обсъждат въпроса и да се произнесат  примерно дали ДДС да бъде с единна или диференцирана ставка. Не мисля, че може да е реален въпроса дали да съществуват данъци в България”, коментира  Стоилов.

Независимият Минчо Христов попита мнозинството защо се страхува от референдумите. "Защо не дадем на хората да се произнесат дали да има депутатски имунитет, трябва ли да се отзовават народни представители?", обърна се към тях Христов. "Кой избира политиците?! Не са ли хората?! Вие ли сте най-умните?!", добави той.