Производителят на фототехника Kodak даде на съд Apple и HTC, обвинявайки ги в неправомерно ползване на нейни патенти. Искът касае четири патента, приложени в устройства на Apple, и един в HTC смартфони, съобщи блогът FossPatents.

Kodak се надява да запази висока пазарната си стойност като осъди Apple и HTC

Патентите са свързани с технологии за предаване на цифрови изображения между електронни устройства. Kodak, която е на ръба на фалита, търси съдебна победа, за да запази пазарната си стойност, която вече се измерва с притежаваната от компанията интелектуална собственост.

Юристите на Kodak ще настояват и за компенсация за нанесените щети от неправомерното, според тях, ползване на патентите. Искът касае устройствата iPad 2, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S и iPod touch, както и Android смартфоните HTC EVO View 4G, Flyer, Jetstream, Vivid, Amaze 4G, Desire, Evo Design 4G, Hero S, Rezound, Rhyme, Sensation 4G и Wildfire S.
ОЩE ПО ТЕМАТА
    
Kodak може да обяви фалит до една година
Kodak се готви да продава патенти

Междувременно, Apple и HTC също водят изтощителни съдебни дела, обвинявайки се в нарушаване на патентни права. Някои анализатори очакват двете компании да се обединят срещу Kodak, която явно е по-голяма заплаха отколкото боричканията помежду им.

За да се спаси от фалит, Kodak обяви за продажба 1100 патента. Това е около 10% от патентното портфолио на компанията. Kodak се надява да получи 2-3 милиарда долара от патентите, което ще подсигури съществуването й в близките години.