“Страницата за досиетата трябва да се затвори с мъдрост и незлобление, за да се върви напред” . Това заявява в днешното си интервю за вестник “24 часа”  Ловчанският митрополит Гавриил. Той е един от четирите митрополити, които  не са били агенти на бившата Държавна сигурност, за разлика от останалите 11.
В интервюто митрополит Гавриил разказва за детството си и приобщаването  към православната вяра. “Моята баба по майчина линия бе изключително вярваща и добра. Тя остави в душата ми пример с любовта към Господ и към доброто, на което ни учеше. Това бе и моята основа. Родители ми бяха трудови хора, баща ми дълго бе бригадир на строителна бригада, ценяха го много като трънски строител. Доста години бе в Чехословакия по силата на договор между двете страни за български строители там. Аз завърших основно образование в малко градче в западна Чехия” – разказва  митрополитът.
След това Цветан Методиев Динев, каквото е светското име на бъдещия митрополит, завършва Висшия институт по архитектура и строителство /ВИАС/. Още като студент заживява в манастир.
“Службите следяха тогава всичко и всички. Създаваха им проблеми, разбира се. Естествено, аз усещах, че ме следят. Бе силно неприемливо тогава един млад студент – още първокурсник, да тръгне към църквата и антицърковната пропаганда бе силна и силова. Веднъж ме извикаха в “личен състав” на университета и ми казаха: “Западното радио съобщава за вас, че ще ви изключваме, защото сте вярващ. Но няма да ви изключим за това, а защото не си вършите работата. После ми казаха, че това радио било “Дойче веле”. Не ме изключиха, въпреки че малко преди това – през пролетта на 1973 година, вече бях останал за постоянно да живея в манастира “Света Петка” край Банкя, макар и да бях студент.
 Проблеми, разбира се, че са ми създавани. Бих могъл да напиша много за това” – казва в днешното си интервю Ловчанският митрополит Гавриил.