След решението на Общинския съвет, което бе взето на 31 март, на Разпети петък общината да издава разрешителни за търговия с керамични и дървени изделия на площада, Ловчанският митрополит е изпратил официално писмо до кмета на Ботевград и до председателя на общинския съвет.
Ето и неговото съдържание:

С огорчение и голямо разочарование приехме новината за Решението на общинския съвет от 31.03.2016 г. да се разреши отново на Разпети петък да има сергии. Дълги години ние се борихме да се прекрати тази порочна практика и се надявахме, че със смяната на общинското ръководство нещата ще се променят. Новоизбраният кмет на община Ботевград г-н Иван Гавалюгов ни подкрепи.
Когато той изпълни своето обещание съборът на града да се провежда на празника на празниците - Възкресение Христово и всички християни от община Ботевград се зарадваха, намериха се пак противници на доброто намерение, които искат да се продължи на Разпети петък (най-скръбния ден в годината) да има сергии и да се вършат неподобаващи неща.
Нито грънците, нито каквито и да били други предмети не могат да ни донесат здраве или пък щастие. Само Бог е Този, Който ни дарява здравето и само в Него можем да намерим мир на душите. Всичко друго е суете на суетите - още повече на този свещено-скръбен ден.
Затова, уважаеми господа членове на общинския съвет, призоваваме ви да преразгледате своето решение и дано Бог Ви умъдри да го промените, защотото и вие сте християни, вие също сте част от Христовата Църква.
За съжаление г-н Георги Георгиев, който построи новия храм в Ботевград, води това антицърковно, нехристиянско шествие, да продължи порочната традиция на Разпети петък да има пазар, скари, хорá и прочее.
Надяваме се разумът и чувството на християнския морал да надделеят в Общинския съвет на община Ботевград, за да има Божие благословение върху този древен православен град.                      


                  С Божие благословение:

               + Ловчански Митрополит


Да припомним, че на редовното заседание на ОбС, което се проведе на 31 март, съветникът от ГЕРБ Дамян Маринов прочете предварително написан текст, в който се предлага за Разпети петък общината да издава  разрешителни за поставяне на временни търговски обекти в центъра на града за продажба на керамични и дървени изделия, а на първия и втория ден на Великден в градския парк да бъдат поставени временни търговски обекти за продажба на други стоки, както и увеселителни съоръжения за деца.  Предложението на Дамян Маринов бе подкрепено от колегите му от ГЕРБ, с изключение на Филип Филипов, който гласува „въздържал се”, и от ОББО.  Съветниците от Гражданско движение за ботевградски обществен просперитет и от БСП гласуваха „против" порочната традция за провеждане на пазар на Разпети петък в центъра на града.