“Хора, помощ! Вкъщи са нахлули полицаи с пистолети, бият и тормозят семейството ми. Помощ! Аз съм на работа в момента и не знам какво да направя - да се прибера ли вкъщи или...” Този отчаян зов публикува вчера по обед в интернет софиянката Ралица Начкова, основателка на групата във Facebook “Аз няма да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ!”.

От призива на Начкова потребителите останаха с впечатление, че силите на реда са атакували дома й заради опозиционното й поведение в интернет. Според младата жена родителите й Петър и Малина Начкови били арестувани и отведени във Второ РПУ. Тя твърди, че върху тях е било упражнено насилие и затова са отишли в болница, за да си извадят медицински, пише "Труд".

Майката Малина също разказа: “Бях със съпруга си в колата. Паркирахме пред офис на мобилен оператор, за да си платим сметките. Останах в колата и разговарях с дъщеря ми Ралица, когато чух, че по колата се хвърля все едно снежна топка. След малко на прозореца видях човек с качулка и насочен автомат. После ни закараха в нашата къща, като аз многократно питах за какво става въпрос. Отговорът беше: “Трай, ма! Когато му дойде времето, ще разберете!”

При претърсването не било открито нищо, но съпрузите били отведени във Второ РПУ. Там ги накарали да напишат обяснения. Веднага за адвокат бил нает Марин Марковски. Той обясни, че като отишъл в районното управление, Петър и Малина Начкови били освободени, тъй като нямало данни за извършено престъпление и срещу тях нямало да бъде образувано наказателно производство.

“На място не са открити никакви доказателства, които да уличават семейството в някакви престъпления”, заяви Марковски. И съобщи, че Петър Начков е станал жертва на полицейско насилие.

Мъжът твърдял, че полицаи с качулки го ритали, от което имал болки в главата и дясното рамо. Към 16,20 ч Петър Начков посетил съдебната медицина, откъдето му извадили свидетелство. В него пише, че има кръвонасядане на горния клепач на дясното око, на десния крак, както и охлузвания на краката. “Тези увреждания са в резултат от действието на твърди тъпи предмети и могат да се получат по време и начин, както съобщава пострадалият. Причинили са му болка и страдание”, пише в заключението на съдебномедицинското удостоверение, публикувано на Facebook страницата “Аз няма да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ!”.

От полицията категорично отрекоха да е имало каквото и да е упражнено насилие, както и операцията да е свързана по какъвто и да е начин със страницата във Facebook.

“Акцията е по разпореждане на прокуратурата. Операцията е на “Икономическа полиция” към Второ РПУ и е по линия на акцизни стоки без бандерол”, заявиха от СДВР. Оттам допълниха, че по време на обиските не били открити незаконни вещи и собствениците на жилището били освободени.

Блюстителите на реда не обясниха защо, след като претърсването е било безплодно, хората са откарани в полицията.