„В периода 12 юни – 12 юли тази година за пръв път се проведоха археологически разкопки в м. „Св. Атанас” край град Етрополе. Местността е прочута най-вече с празника, провеждан ежегодно в края на месец януари.
Разкопките са финансирани от МОН по проект на СУ „Св. Климент Охридски” „Традициите в крак с времето” с партньори Исторически музей – гр. Етрополе и СОУ „Хр. Ясенов”. Археологическото проучване е извършено от екип, ръководен от д-р Анета Петрова - научен ръководител и Ангелина Пировска - зам.- ръководител, както и с участието на музейните служители от Исторически музей – гр. Етрополе. Научната цел на проучването е установяване на хронологията и характеристиката на обекта, който е включен в Археологическата карта на България. ..”
С тази извадка на наша дописка „АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РАЗКОПКИ В М. „СВ. АТАНАС” ПРЕЗ 2011 г”.от лятото напомняме отново за направени археологически разкопки в м. „Свети Атанас”, които трябва да се пазят по време на предстоящия празник и поход до върха на 29 януари /неделя/.
В тази връзка кметът на Общината инж. Богомил Георгиев се обръща съм всички, които ще бъдат на върха да не палят огньове в района на разкопките.
Трябва да се спазват всички указателни ленти и табели, с което ще се запазят направените това разкопки в автентичния им вид.
Обръщението можете да намерите в сайта на Общината etropolebg.com.