Административният екип на фондация „Съвременност” организира работна среща по проект „Заедно в общата класна стая”. На нея присъстваха директори и психолози на основни училища и детски градини на териториите на Ботевград и Правец. На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с предстоящите дейности по реализация на проекта. Представителите на учебните заведения и детските градини се поинтересуваха каква ще бъде квотата за обучението на учители за работа с деца със специални образователни потребности. Те изразиха мнения, че проектът е изключително полезен и се надяват, че и родителите на тези деца също ще помогнат за неговата реализация. Някои от педагозите споделиха, че повечето от децата, които се нуждаят от специални образователни потребности, не са освидетелствани от специалист. Причината е, че родителите не желаят да приемат проблема, а това затруднява пълноценното развитие на децата.    
„Квотата за учителите ще бъде определена на базата на броя на децата. В обучението по проекта ще бъдат включени предимно учители, които се занимават с деца със специални образователни потребности. Който от тях овладее обучението, той ще може да работи на всички нива”, каза Янка Александрова, председател на фондация „Съвременност”. Тя заяви, че целта на проекта e да се постигне обединени между учители, родители и специалисти, което да се фокусира върху проблема.
Както вече сме ви информирали, фондация „Съвременност” спечели проект „Заедно в общата класна стая” по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Разработката е на стойност 342 126 лева. Тя ще стартира на 4 януари и бъде реализирана за срок от 18 месеца.
Проектът представлява добра практика за стимулиране на интегрираното образование на деца със специални образователни потребности чрез професионална и практическа подкрепа на педагози, родители, ресурсни учители и други специалисти.
Основните резултати, които проектът трябва да постигне, са: повишаване на квалификацията на преподаватели и специализиран педагогически персонал за работа с деца със специални образователни потребности, подготовка на родители на 38 деца със специални образователни потребности за изпълнение на тяхната роля в подкрепа на приобщаващото образование, подготовка на ресурсни координатори за програмиране на процеса на работа с децата със специални образователни потребности в масовото училище, оборудване на 4 ресурсни кабинета и дооборудване на 5 кабинета в 9 училища и детски градини на територията на общините Правец и Ботевград, осигуряване на специализирани помощни средства за деца със специални образователни потребности, подготовка и издаване на специализирана литература.
Фондация „Съвременност” осъществява проекта в партньорство със Сдружение „Център за приобщаващо образование”, ОУ „Н.Й.Вапцаров”, ОУ „Св.Св.Кирил и Методий”, Ботевград, ОУ „Васил Левски”, Ботевград, ОУ „Васил Левски”, Литаково, ОДЗ „Кокиче”, ЦДГ „Слънце”, ОУ „Васил Левски”, Правец, ОУ „Васил Левски”, с. Видраре.