Днес всички национални вестници поместват големи материали за случая Скравена.

Вестник “Труд”
12 свидетели на битото дете

МВР взима на мушка съдебния лекар Атанас Христов, който е издал медицинското удостоверение на Петер Иванов. Полицаите от ОДМВР-София настоятелно искат да проверят достоверността на документа, тъй като друг лекар им обяснил, че “могат доста коментари да се направят по свидетелството”.
“Труд” направи тази проверка преди полицията. И се оказа, че не само д-р Атанас Христов, а и 12 студенти по медицина са присъствали на освидетелстването на момчето, чиито самопризнания били изтръгнати с електрошокове в РПУ-Ботевград.
Не само 18-годишният Петер, а и неговият по-малък приятел Здравко от с. Скравена бил измъчван, за да признае, че между 23 ч на 3 януари и 7 ч сутринта на 4 януари заедно с трето момче на име Петър са драскали по стените на пощата и още 15 къщи в селото.
“Полицаи ме биха с тръба и ме гориха с електрошок, за да си призная”. Това заяви вчера пред “Труд” и 17-годишният Здравко от софийското село Скравена. “Когато всичко свърши, аз казах на началника на РПУ-Ботевград, че нищо не съм направил, а неговите хора са ме удряли. А той само отговори: “Ами подайте жалба”.
“Подадох оплакване още същия ден - 11 януари. И какво стана? Вместо да накажат полицаите, изкараха и нас, и децата ни лъжци”, възмущава се Гинка, майката на Здравко.
И вчера по стените в Скравена се виждаха свастики и надписи: “Селяни умрете!”, “Смърт”, “Само Левски” и други.
Версията на МВР гласи, че вечерта тримата ученици се уговорили във фейсбук да излязат да драскат. Били “разкрити” на 11 януари, когато ги призовали в РПУ-то и те си признали, въпреки че родителите им твърдят, че момчетата никъде не са излизали във фаталната нощ.
“Ние не сме ходили до София при лекари, нямаме медицинско, но аз съм възмутена, че в полицията ме държаха отвън, докато вътре са биели Здравко. На разпита не е присъствал дори инспекторът от Детска педагогическа стая, а синът ми е непълнолетен”, каза майката Гинка.
“Единият полицай ми каза: “Не щеш да признаеш, а? Я си покажи ръцете!” Аз си обърнах дланите нагоре, а той извади една пластмасова тръба от водопровод и ме удари с всичка сила”, разказа Здравко. - Накараха ме да си събуя дясната обувка и чорапа и със същата тръба ме удряха по ходилото. Накрая полицаят Пламен, когото познавам, защото е от Скравена, взе някакъв фенер от бюрото, доближи го към бедрото ми и усетих страшна болка. Оказа се, че ме е ударил ток. Със същия фенер с електрошок са горили и приятеля ми Петер. Аз казах: “Признавам!”, а Пламен ми вика: “Ти си бил много лесен. Циганчетата, дето крадат, издържат на бой по цял ден”, добави Здравко.
Освен “майстора” на самопризнанията Пламен Николов в стаята бил районният инспектор на Скравена Цветан Писковски, както и трети полицай. Срещу тях се води служебна проверка, те ще бъдат пратени на детектор на лъжата, обеща шефът на ОДМВР-София комисар Николай Николов.
Майката на Петер - Ани Иванова, отрече полицейските твърдения, че не е имало насилие над сина й. .А по повод нападките срещу д-р Атанас Христов жената разказа: “Половин час търсихме по улиците къде е кабинетът, където да освидетелстват сина ми. Дежурният лекар ме попита дали имаме нещо против да присъстват студенти. Съгласихме се. И стана по-добре, защото не само този доктор, а и студентите видяха раните на Петер.”
Колеги на д-р Христов призоваха вчера всички бъдещи медици, станали очевидци на прегледа на Петер Иванов на 12 януари, да не се боят да свидетелстват за това, което са видели.
МВР: Няма насилие
“Петер Иванов е отишъл чак на следващия ден (на 12 януари - б. р.) за освидетелстване, а подобни червени петънца по тялото би могъл да си причини и сам”, смята шефът на ОДМВР-София Николай Николов.
“Не искам да казвам думата “съмнения”, но ние сме длъжни да направим качествена проверка на медицинското свидетелство”, обяви Николов. Проверката, назначена от него в РПУ-Ботевград, показала че полицейско насилие няма. Въпреки това и Инспекторатът на МВР се заел да изяснява казуса. Напоследък същият д-р Атанас Христов издал цели три медицински за полицейско насилие, включително и на бития Петър Начков от Мировяне.
Шефът на ОДМВР-София бе категоричен, че в полицията няма на въоръжение уред с електрошок, нито пък униформените притежавали такъв.
“Никога и по никакъв повод няма разпореждане за упражняване на полицейско насилие. Колегите се ръководят само и единствено от интереса на обществото и върховенството на закона. Ако има слабости, ние ще сме безкомпромисни. Винаги си признаваме, когато направим грешка”, обяви и министър Цветан Цветанов. Той призова да не се допуска омразата, която младежите изрисували по стените в Скравена.
“Нека защитим българската полиция. Тази полиция през последните две години и половина спря убийствата, рекета, изнудванията... Тежката организирана престъпност реално е прекършена”, пламенно заяви МВР шефът.
По време на пресконференцията главният секретар на МВР Калин Георгиев припомни и случаи, при които са пострадали полицейски служители.
“Ще ви представя тъжна статистика. От 2010 г. насам имаме двама загинали при изпълнение на служебните задължения, а общо 9 са случаите на тежки и средни телесни повреди, получени по време на работа. За миналата година имаме 142 случая на пострадали полицейски служители и колеги, претърпели различни травми. Това не е оплакване, но апелирам да отчитаме фактите”, заяви Калин Георгиев.
Д-р Христов: Студентите видяха всичко
“Така се случи, че водех упражнение на медици от 6-и курс, когато пациентът (Петер Иванов - б. а.) се появи за освидетелстване. Съвсем случайно попаднахме на него. Извърших прегледа пред студентите си.”
Това разказа вчера пред “Труд” специалистът по съдебна медицина д-р Атанас Христов. И продължи: “Направих прегледа така, както един ден ще извършват освидетелствания и тези от студентите ми, избрали съдебната медицина.” Спазвайки пациентската тайна, д-р Христов не издаде подробности от здравословното състояние на Петер, въпреки настояването на екипа ни. Попитахме го и дали след освидетелстването на разпитвания с електрошок Петер върху него е оказван натиск от полицията или други органи. Съдебният лекар отговори: “Откакто съм тук от 15 години, не ми е оказван никакъв натиск.”
Д-р Христов разказа, че с колегите си годишно преглеждат около 1500-2000 пострадали българи. Броят им е постоянен и не може да се каже, че има увеличение или понижение, още повече че не се води подобна статистика. А освидетелстване след всякакви инциденти се извършва в центровете в повечето ни големи градове в страната като Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Смолян, Благоевград и др.
На въпрос зачестяват ли пристигналите пациенти след полицейско насилие, д-р Христов подчерта, че подобно изясняване не е “медицински приоритет, а въпрос на доказване” от съответните органите. Те трябвало да посочат дали пострадалият е имал сблъсък с полицаи, съседи или колеги примерно или пък е претърпял сексуална агресия.
“Ние само установяваме травматичните увреждания, до които се е стигнало”, подчерта д-р Христов. Той посочи, че жертвите на електрошокови палки също не са единици, защото тези устройства се продават съвсем свободно в оръжейните магазини.
Според практиката на съдебния медик най-много са случаите на насилие над жени в семейството. Имало съпрузи, които нанасяли удари на половинките си с вилица. Чести били и побоите на родители върху деца.
 

Вестник “Стандарт”: Петер и Здравко отнесли по 800 kV от електрошока
Полицаите в Ботевград ще минат на детектор на лъжата


"Дознателят Пламен Николов започна да ме бие през краката, ръцете и рамото с една сива тръба. След това колегата му Цветан Писковски допря до мен електрошока на няколко пъти. Изплаших се и започнах да разказвам как сме рисували с Пепи". 17-годишният Здравко от Скравена твърди, че на 11 януари двамата цивилни полицаи от РПУ-Ботевград не са си поплювали. Здравко се разприказвал - дори казал, че в заверата със свастиките участвало и трето момче - Пепи. След това обаче му станало гадно, че го е намесил, без да е рисувал, и се отметнал от показанията си. По време на разпита другото момче - Петер Иванов, разказал същата версия за трима участници. Писковски обаче "респектирал" и него с електрошоковата палка - по краката, ръцете и врата.

Здравко показва палката в интернет. С фенерче е и пуска ток от 800 кV. Производителят пък предупреждава: "Да не се използва срещу деца и хора със сърдечни проблеми". Здравко разказва, че след разпита е излязъл пръв. И веднага се е оплакал на майка си и на бащата на Петер - Цветан Иванов, че е бит с палка. Пепи обаче си мълчал. Признал, че е горен с електрошок едва когато баща му започнал да го разпитва. Кожата му била по-бяла от Здравковата, затова след горенето избили и червените петна. "По мен няма толкова явни белези, както при Петер", обясни Здравко пред "Стандарт". Още същия ден той отишъл при лекар в Ботевград, но му отказали да издадат медицинско. Петер пък запрашил с родителите си за "Пирогов". "Записаха ни при дежурния полицай на болницата, но ни казаха на другия ден да отидем в "Александровска" за освидетелстване", разказа вчера майката на Петер Ани. "Не лъжем, лекарят дори извика студентите си, за да им покаже как се прави", твърди Ани.

Двете момчета били разследвани за случай от 3 януари, когато 15 къщи, врати и пътни знаци в Скравена осъмнали изрисувани със свастики и надписи, разказа вчера шефът на ОДМВР-София Николай Николов. Още тогава момчетата били извикани на разпит в Ботевград, а МВР получили оперативна информация от двама мъже, че бащата на Петер Цветан е споделил "как ще се оправи с тази каша и с щетите", след като синът му вече има пробация за футболно хулиганство на мача ЦСКА - "Рапид" на 21 октомври 2010 г. за хвърляне на бутилки и камъни по автобуси.

Съдът наложил на Петер "задържане за 7 денонощия в поделение на МВР" и 2 г. забрана за посещаване на спортни мероприятия. Арестът обаче така и не бил изпълнен, а досието на момчето е чисто.
Момчетата не са били пребити с електрошокови палки, категоричен е комисар Николай Николов. Такива в управлението в Ботевград няма. "Нищо няма да бъде прикрито, но до момента няма данни за полицейско насилие", заяви вчера Николов. Въпреки това всички служители ще минат на детектор на лъжата. Разследването срещу Здравко и Петер за свастиките пък ще продължи въпреки обвиненията им за полицейски тормоз.


Вестник “24 часа”
Бойко нареди полицията да не бие

Съдебномедицинската експертиза на 18-годишния Петер Иванов, който се оплака, че е измъчван с електрошокова палка в РПУ - Ботевград, е направена пред 10-ина студенти в Александровска болница.
Това разказа лекарят Атанас Христов, направил експертизата.
Оказа се, че той е правил изследването и при другия скандален случай, свързан с полицейско насилие през последните дни - на Петър Начков от Мировяне.
"Това може да се каже, че е лош късмет, но бе чиста случайност.
По време на моите смени дойдаха тези хора, такава ми е работата. Не се притеснявам, че могат да ме обвинят, че съм враг на МВР, защото аз работя предимно за полицията", коментира още Христов.
Ще направим подробна проверка за това как точно е издадена тази експертиза, закани се вчера началникът на областната полиция Николай Николов на пресконференция, в която участваха министър Цветан Цветанов, главният секретар Калин Георгиев, шефът на СДВР Валери Йорданов и заместника му Ивайло Спиридонов.
Според полицията Петер е представил медицинско свидетелство, което е издадено чак на другия ден и това буди съмнение.
Документът показва, че има множество червени изгаряния по шията, двете ръце и двата крака, които могат да се причинят от електрошокова палка.
"Петер е имал възможност и сам да си причини тези петънца. Ще направим допълнителна проверка за това как е издадено съдебномедицинското удостоверение", категорични бяха от МВР.
"Ако някой има съмнения, че може да съм написал неща, които не съществуват, нека да го докаже. Проверките не ме притесняват, всичко е описано по дати и часове.
При мен винаги има и машинописка, която може да стане свидетел. За мой късмет точно по случая с Петер викнах студенти, на които исках да покажа истински, жив случай, без да знам преди това как точно е пострадало момчето", сподели още Христов.
Експертът допълни, че неговата работа вече над 15 г. е свързана с различни случаи на насилие. Той е освидетелствал и доста полицаи, пострадали от агресивни бандити.
Според шефовете от МВР отдавна полицията няма на въоръжение електрошокови палки.
"За да се изчистят всякакви съмнения за насилие около работата на полицаите от РПУ - Ботевград, обаче, всички служители, работили по случая, ще бъдат подложени на детектор на лъжата, обясни още Николов. Той добави, че е приключила вътрешната проверка и според нея няма упражнено физическо насилие.
Скандалният случай нашумя, след като майката на Петер Иванов - Ани, подаде сигнал в централата на БСП за упражнено насилие над сина й Петер на 11 януари.
Момчето и още двама непълнолетни негови приятели - Здравко Гайдарски и Петър Николов, били извикани за справка по повод сигнал за изрисувани свастики по оградите на 15 къщи и пощата на село Скравена в нощта на 3 срещу 4 януари.
В рисунките се призовава към агресия и смърт. На 11 януари момчетата отново били привикани, но този път според техните думи били принудени да признаят, че са виновни.
"За сина ми мога да твърдя, че беше до мен на дивана през цялата нощ. Детето ми никъде не е излизало. Сега вече Цветанов ме превърна в лъжкиня. Опетниха името на детето ми, седя и плача вече 3 часа", жалва се майката. Според нея тя отишла в централата на БСП, защото там било най-близо до дома й.
"Не съм се превърнала в инструмент на политически борби, защото исках само да кажа истината. Не знам какви точно палки имат в полицията, но синът ми показа с каква палка фенерче са го били, освен това видях и раните по тялото му", твърди жената. Тя допълни, че синът й вчера вдигнал температура и в момента е на легло.
"Мен ме биха по ръцете и краката с палка в стаята за разпит, нямаше родител, започнах да си измислям, за да спрат", заяви и другият приятел на Петер - Здравко, който живее в Скравена.
От полицията твърдят, че според свидетели бащата на Петер Иванов разказал непосредствено след случилото се, че синът му е направил рисунките в селото заедно със своите приятели и сега се чудел откъде ще вземе пари, за да възстанови щетите. Бащата споделил още, че се страхува синът му да не влезе в затвора, защото вече е осъден на пробация.
Според МВР на 21 октомври 2010 г. след футболна среща в столицата Петер е бил задържан в 1 РПУ за хулиганство. След това по безспорен начин чрез снимки е било доказано, че той е хвърлял бутилки и камъни по преминаващите коли и автобуси, и Софийският районен съд го е осъдил на 7 денонощия арест в поделенията на МВР и 2 г. забрана да посещава футболни мероприятия.
Според разследването Петер и приятелят му Петър са си признали, че около 22,30 ч на 3 януари са се разбрали във фейсбук да нарисуват оградите. Майката отрича, като обяснява, че това е нагласено от полицаите.
"Оплакванията на родителите са защитна реакция, защото мислят, че след като се ожалят, ще спрат разследването по този случай, което вече е започнало", коментираха от МВР.
"Никога и по никакъв повод не е давано разпореждане за упражняване на полицейско насилие. Колегите се ръководят единствено от интересите на обществото и върховенството на закона. Където бъдат допуснати подобни слабости, ние сме безкомпромисни в това отношение", заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.
Главният секретар Калин Георгиев допълни, че много неща са се изприказвали за полицейското насилие, и припомни, че по този случай е образувана проверка и в инспектората на МВР.
Според статистиката през 2010 г. има двама убити полицаи и още 9 -има с тежки и средни телесни повреди. За миналата година 142 полицаи общо са пострадали.
"Нека да защитим българската полиция, защото тя е работила и при Михаил Миков, и при Петканов, и при всички министри, които са се сменяли. Тя даде възможност да има по-малко работа по тежките криминални случаи и да се прекърши тежката престъпност, заяви Цветанов.