Повече от час продължи обсъждането на предложението за вдигане на наема на Международното висше бизнес училище на днешното заседание на общинския съвет. Както вече сме информирали предложението бе наемът да се вдигне с 2000 лева и да стане 5250 лв месечно, без включено ДДС. За предложението гласуваха 15 съветници от ГЕРБ, против бяха осем: Иван Гавалюгов, Цветан Цолов, Яница Иванова, Мариана Горгачева, Цветан Миньовски, Петя Кочкова, Николай Живков и Цеца Христова. Четирима съветници се въздържаха.
На заседанието не присъстваха представители на ръководството на училището. В залата бе Лазар Лазаров, председател на Студентския съвет на МВБУ. В изказването си той посочи, че е против вдигането на наема, тъй като това ще се отрази на размера на таксите на студентите, преместване на програми в София, а всичко това ще повлияе на бизнеса в Ботевград.
Предложението на Иван Гавалюгов бе този въпрос да се дебатира на извънредно заседание на общинския съвет. Според него е по-добре общината да предложи на училището да закупи общинската собственост, която ползва, на по-ниски цени.
Кметът Георги Георгиев заяви пред съветниците, че идеята за продажба на сградата  е коментирана, но засега от училището няма заявено такова искане. Той увери също, че общината не би предложила своята част от сградата на друг купувач, освен на МВБУ. Градоначалникът съобщи, че е разговарял с директора на училището Лена Гайдарска, която е заявила пред него, че училището ще плаща актуализирания наем, изискването им обаче е договорът да е дългосрочен.
Като пример за наемите на обществените сгради в Ботевград Г. Георгиев посочи една от банките в центъра, които за 104 кв.м плащат на собственика на помещението 36 000 лв. годишно.
По време на заседанието общинският съветник Цеца Христова огласи справка за броя на студентите в МВБУ. Редовно обучение са 800 студенти, от които 200 са от общината. Задочно се обучават 3200 студенти, 40% от които са от общината. 600 се обучават по магистърска програма, която от миналата година е преместена в София. 38% от магистрите са от общината, показва справката.